Hans Pettersson, ordförande Gullholmens byalag, önskar att möjligheten för öborna att sortera sitt återvinningsbara material åter ska bli möjlighet. I dag slängs allt från hushållen i samma säck.
Hans Pettersson, ordförande Gullholmens byalag, önskar att möjligheten för öborna att sortera sitt återvinningsbara material åter ska bli möjlighet. I dag slängs allt från hushållen i samma säck. Bild: Privat

Öbor vill kunna sopsortera igen

Säckarna de boende på Gullholmen har att slänga sina sopor i har blivit överfulla – av plast, papper och metall. Öborna har svårt att lämna materialet till återvinning med de ändringar som gjorts. Följden har blivit att ingen, eller fåtal, sorterar.

ANNONS

Fraktkedjan som tidigare skötte renhållningen i kommunen hade en tjänst där de hämtade återvinningsbart material i hela kommunen, hushållsnära, även på öar utan fast förbindelse. Det upphandlade företaget Remondis som i dag sköter renhållningen, har inte samma service på öarna som förra entreprenören. Öborna uppmanas att lämna sitt material vid närmsta återvinningsgård.

LÄS MER:"Inte praktisk möjligt att frakta soporna med färjan"

– Det innebär att vi får forsla all plast, allt papper och metall i egna båtar till Stocken eller till Ellös om vi vill sortera och fortsätta med invant mönster. Färjans personal har tydligt sagt ifrån att de inte är en sopfärja och hur hade det sett ut om tio personer kom släpandes på var sin säck med återvinningsmaterial? Var skulle de säckarna vara? I kupén?

ANNONS

LÄS MER:Sopsorteringen försvann – öborna tvingas ta med skräpet på båten

Det säger Hans Pettersson, ordförande i Gullholmens Byalag. Han är året runt-boende på Gullholmen och en av alla de som engagerat sig i frågan om sopsorteringen på öarna. Öborna har försökt få fram en lösning på problemet genom kontakter med kommun och renhållningsföretag, men inte nått i mål. Hans Pettersson är frågande och kritisk till det sätt öborna behandlas av Orust kommun.

– Orust kommun visste om att Remondis inte ville åta sig att hämta återvinningsmaterial på öarna. Jag menar att de borde löst problemet med återvinning på öarna i tid, innan Fraktkedjan lämnade. Det har gått att ordna hämtning i över 20 år, varför är det omöjligt nu? Många års miljöarbete och fastighetsägarnas vilja och arbete är bortkastat.

Hans Pettersson, året runt boende på Gullholmen.
Hans Pettersson, året runt boende på Gullholmen. Bild: Privat

Hans Pettersson är fullt medveten om att tjänsten Fraktkedjan erbjöd kostade pengar. Han har räknat ut att kostnaden per hushåll blev 1,36 kronor per dag, plus moms.

LÄS MER:Orust långt ner på lista för återvinning

– Det betalar gärna jag, och säkert fler med mig, för möjligheten att återigen kunna tänka på miljön och sortera hushållets material samt att veta att det hamnar på rätt ställe.

Gullholmeborna får sina sopor hämtade av ett företag som regelbundet kommer med fyrhjuling och påhängd släpkärra. Sopsäckarna lastas på kärran och körs sedan med båt till Tuvesvik. Tidigare har Gullholmeborna vid den egna husknuten kunnat lämna med sin återvinningssäck som hämtades av Fraktkedjan, en gång per månad.

– Det är så många som är irriterades över att det som fungerat så fint i över 20 år plötsligt inte går. Våra sopor hämtas ju på öarna i dag, varför kan inte återvinningen få följa med i sin säck, som det var tidigare?

99 personer är skrivna året runt på Gullholmen, till det kan läggas nästan lika många som valt att tillfälligt flytta ut till ön under pandemin. Om sommaren mångdubblas antalet som vistas i husen på ön. Sommaren var den första där möjligheten att sortera inte längre fanns. Gullholmen har dock inte, som många befarade, svämmat över av plast.

LÄS MER:Fullsatta färjor påverkar öarnas besökare

– Det beror på att alla trycker ned allt i samma säck. Återvinningsmaterial blandas med sopor vilket får till följd att sopsäckarna är överfulla då de hämtas. Vad är då miljönyttan? På kommunen hemsida står det att ambitionen är att så lite som möjligt blir restprodukt och kommuninnevånarna uppmanas att sortera rätt men det har vi på öarna ingen möjlighet att göra.

LÄS MER:Återvinningsgård i Tuvesvik dröjer - bygglov saknas

ANNONS