Jaana Pollari-Lindström, präst i Svenska kyrkan på Tjörn, vill ha en öppen folkkyrka, dit alla kan vända sig.
Jaana Pollari-Lindström, präst i Svenska kyrkan på Tjörn, vill ha en öppen folkkyrka, dit alla kan vända sig. Bild: Bengtåke Carlson

”Kyrkan är viktig även för de som inte är troende”

Kyrkan spelar en viktig roll i alla människors liv, även för de som inte är troende.
– Det har vi märkt inte minst nu under pandemin då många som normalt sett inte besöker oss har gjort det, säger Jaana Pollari-Lindström, präst i Svenska kyrkan på Tjörn.

ANNONS
|

Därför är det också viktigt att gå att rösta om man vill påverka vilken inriktning man vill att den Svenska kyrkan ska ta, menar hon.

LÄS MER:Dags för kyrkoval: Så funkar det

– Det handlar till exempel om all den verksamhet för barn och ungdomar som kyrkan bedriver, men även kör- och konsertverksamhet och diakoniskt arbete. Nu under pandemin har även många som normalt sett inte besöker oss gjort det, då vi har haft öppen kyrkan varje vardag klockan 10 till 16 och många bara kommit in för att sätta sig en stund för att stanna upp och kanske reflektera över var man befinner sig i livet.

ANNONS

Vill ha öppen folkkyrka

Jaana Pollari-Lindström tror att kyrkan faktiskt betyder mer för många än vad de själva kanske tror.

– Jag menar, man behöver ju inte vara regelrätt troende, och personligen vill jag också ha en folkkyrka som är öppen för alla. Man ska kunna lita på den Svenska kyrkan och att vi faktiskt gör skillnad.

LÄS MER:"Kyrkan spelar en viktig roll i civilsamhället”

Som exempel nämner Jaana Pollari-Lindström att alla som vill bara kan ringa för att samma dag eller vecka få träffa en utbildad diakon för att prata av sig om sådant som eventuellt trycker en i livet.

– Man kan också vända sig till oss för ekonomiskt stöd, vilket fler än man kanske tror också gjort nu under pandemin, även om detta inte är något vi normalt skyltar så mycket med.

Bra och givande dialoger

Jaana Pollari-Lindström säger vidare att hon, oavsett vilken nomineringsgrupp som får flest mandat, hoppas på en fortsatt öppen dialog.

– Det tycker jag också att vi har haft under samtliga de snart 17 år som jag själv arbetat som präst. Visst, det finns fortsatt både kvinnoprästmotståndare och personer som är skeptiska och ställer sig frågande till hbtq-rörelsen. Men jag tycker ändå att vi kunnat ha givande dialoger om detta, där vi diskuterat öppet och haft högt i tak utan att bli osams.

Jaana Pollari-Lindström hoppas därför att så många som möjligt går och röstar i det kommande kyrkovalet.

– Det handlar ju till syvende och sist om demokrati, precis som i de vanliga allmänna valen, där man med sin röst får möjlighet att påverka hur kyrkans verksamhet ska bedrivas på sikt. Både lokalt och på det regionala och nationella planet.

ANNONS