De söker upp skadade djur – för att minska lidandet

Natt som dag ställer de upp, eftersöksjägarna som letar upp trafikskadat vilt. Björn Gustavsson och hans tax Bozz har i år hunnit med 23 uppdrag som polisen ringt ut dem på, och fler uppdrag är att vänta.

ANNONS
|

Över hela landet, året runt och dygnet runt står jägare beredda att på polisens uppdrag minska trafikskadat vilts lidande. Det är många duktiga eftersöksjägare i Sverige som gör ett stort och viktigt jobb för att ta hand om skadat vilt och minska onödigt lidande. En eftersöksjägare arbetar på uppdrag av polisen, med syfte att söka upp viltet och avsluta dess lidande om så behövs.

Sjuårige taxen Bozz från Lurkeröds kennel på Orust, är en av dem som gör en stor insats i eftersöksarbetet. Han darrar i varenda muskel då husse Björn Gustavsson plockar fram spårlina och spårsele. Bozz är direkt redo att jobba, spåra är det bästa han vet.

ANNONS

– När polisen ringer mig, ofta är det sen kväll eller natt, så vet Bozz direkt var det handlar om. Han ylar och är redo för att bege sig ut på eftersök, berättar Björn Gustavsson.

Björn är en erfaren jägare, han har jagat större delen av sitt drygt 50-åriga liv. Bozz är med honom på småviltsjakten och trots sin litenhet, han väger blott nio kilo, är Bozz orädd.

– Taxar är tuffa för att vara så små. Jag jagar övervägande rådjur med Bozz men om vi blir ut ringda på ett eftersök på älg kan Bozz mycket väl spåra älgen. Däremot har han inte skärpa nog att ställa den så som en älghund kan göra.

Björn har varit eftersöksjägare för polisen i sex år och har södra delen av Orust som sitt område. Svanesund, Varekil, Skåpesund och länsvägen upp till Vräland är områden han kan bli utkallad till.

LÄS MER:Stor ökning av viltolyckor – Sju olyckor bara det senaste dygnet

– Vi är totalt ett drygt 15-tal eftersöksjägare på Orust. Är det så att polisen inte får tag på någon jägare på västra sidan så kan jag självklart åka dit om jag kan, vi brukar ställa upp för varandra. Det samma gäller om det saknas eftersöksekipage på till exempel Tjörn, då kan vi åka dit.

När en trafikolycka med vilt har skett, ringer polisen till en av de eftersöksjägare som är knutna till dem. Björn är beredd att gå ut i skogen vilken tid på dygnet som helst.

– Viltolyckor inträffar ofta på natten eftersom viltet rör sig mest i skymning och gryning. Ju snabbare efter en kollision man inleder eftersök desto större chans har man att lyckas. Och självklart ska man ska göra allt man kan för att förkorta pinan för det skadade djuret.

Den bilist som kört på ett rådjur eller en älg är ofta chockad och ibland vet de inte var de befinner sig.

LÄS MER:Flera nya viltolyckor inom loppet av 20 minuter

– Jag vill gärna prata med den som kört på för att få en uppfattning om olyckan men även få en exakt plats. Ibland är föraren av bilen kvar på olycksplatsen. Det går även bra om de märker ut läget med en plastpåse eller en viltremsa, men det är inte alltid det är gjort. Om vi inte har en olycksplats att utgå från är det mycket svårare för mig och hunden att veta var vi ska börja leta, säger Björn som varit med om att få vägbeskrivning för en viltolycka ”mellan Varekil och Henån”.

– En sådan position är omöjlig att få, det djuret kommer vi inte hitta.

LÄS MER:Tre viltolyckor under natten – eftersöksjägare larmades ut

Att märka ut olycksplatsen är något Björn uppmanar alla att göra. Han ser gärna att bilister har en viltremsa i bilen som de kan hänga på en gren där olyckan skett.

– Det går att markera med vad som helst som inte hör till naturen. Jag har varit med om att bilister byggt ett litet torn av sten, en gång satt det en diskhandske på en vägstolpe, en kollega till mig hittade en BH som någon hängt upp som markör.

När Björn och Bozz kommer till olycksplatsen börjar de med att sätta upp ett litet tält med texten ”viltolycka” så att bilister ska se vad som föregår. Björn har på sig en reflexväst med texten ”viltolycka” i stor text på ryggen, och även Bozz har reflexväst på. De har av polisen fått blinkande lampor att sätta runt bilen för att visa att de är ute på uppdrag. Björn är noga med säkerheten så han har köpt vägkoner med reflex för att kunna spärra av vägen om det behövs. Han har även installerat blixtljus på taket på sin bil som han kan sätta igång vid en olycksplats.

– Vi syns väl, men ändå finns det bilister som inte saktar ner när de kör förbi oss. Jag höll en gång på att bli påkörd av en buss, den körde så nära att jag trillade av vinddraget.

En eftersöksjägare arbetar ofta ensam. Vid två tillfällen har Björn skadat sig. Vid ett eftersök på en älg i Varekilsnäs trillade han på hala stenar, landade med ansiktet under vattnet och slog sig så illa att han inte trodde att han skulle komma upp.

– Vi måste alltid rapportera in till polisen när vi slutfört uppdraget. Ringer vi inte så ringer de upp, men det innebär att jag kan bli liggandes i timmar innan någon saknar mig. Olyckor bland eftersöksjägare sker som tur är sällan.

Fokus vid eftersöket är att förhindra att djuret som är påkört lider. Björn får förhoppningsvis reda på var på kroppen djuret träffades av bilen, om det blev stora skador på bilen och hur djuret betedde sig då det sprang från platsen. Det gör att han kan skapa sig en bild av hur djuret troligen är skadat.

Under ett eftersök kan eftersöksjägaren ställas inför tre olika situationer. En av dem är att söka rätt på skadat vilt för avlivning. En annan är att friskförklara djuret och låta det löpa. En tredje är att försöka avgöra om djuret trots en skada kan klara sig och ska få löpa, eller om eftersöket ska fullföljas. Den svåraste situationen är den sistnämnda.

– Käkskador är typexempel på svåra situationer. De är plågsamma och oftast dödliga, men djuren kan fortfarande springa. Har de bara friska ben kan de ta sig långt och snabbt. Lyckas vi inte hitta dem så innebär det svårt lidande. Det kan ta någonstans mellan en vecka och 14 dagar innan de självdör.

Då kraften hos ett motorfordon som kör på ett vilt är oerhörd så blir det så gott som alltid skador på det påkörda viltet. Det betyder inte att djuret blöder synligt utan det kan lika väl vara inre blödning, brutna ben eller hjärnskador.

– Det är här vår erfarenhet som jägare spelar stor roll. Den som kör på ska absolut inte bege sig ut själv, med mobilen som enda ljuskälla, för att leta efter djuret. Är det många som gått runt på platsen så försvårar det för Bozz, eftersökshunden behöver så lite störning som möjligt för att finna rätt spår. Vi som eftersöksjägare har kunskap och erfarenhet, vi har utbildade hundar och stor kunskap om djuren. Får vi göra vårt uppdrag så minskar det även det skadade djurets lidande.

Brottsligt att inte anmäla krock med vilt

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

Detta ska du göra vid en viltolycka:

  • Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.
  • Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  • Ring 112 och anmäl olyckan.
  • Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.
  • Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.
  • Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.
  • Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.
  • Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.
  • Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.
  • Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.
  • Anmäl alltid om du har känt kontakt med djuret eller är osäker på om du träffade djuret. Även en för trafikanten nästan omärklig kontakt kan vara ett benbrott eller en stor sårskada på djuret. Anmälan ska ske omedelbart och märkas upp med viltolycksremsan där kollisionen skedde.
  • För de människor som arbetar med eftersök av trafikskadat vilt är dina uppgifter som trafikant mycket viktiga för att ett bra eftersök ska kunna genomföras och ett svårt skadat djur ska slippa ett långt lidande.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

ANNONS