Efter stöket på skolan – rektorn sätter in väktare

På Stora Högaskolan har skadegörelse och vandalisering gått så långt att rektor Ann Simonsen satt in väktare för att hålla ordning i korridorerna. Hon menar dock att det rör sig om isolerade händelser och att skolan är en trygg plats.

ANNONS
|

Staket har slitits ner, containrar har satts i brand, toaletter har svämmat över och ungdomar som inte är elever på skolan har hängt på skolgården.

Efter sommarlovet har det hänt mycket på Stora Högaskolan, och rektor Ann Simonsen har nu tagit beslutet att sätta in väktare på skolan.

– Det är väl en ovanlig åtgärd, men det handlar inte om att det finns ett behov att skapa trygghet på skolan, utan att ha en vuxen som ser om det händer något i korridorerna, säger Ann Simonsen.

Enligt henne är det till största del på kvällar och helger som det hänt saker, och då i närheten av skolan eller vid skolgården, men även på skolan. Det strulet verkar sedan ha spillt över och har resulterat i skadegörelse på skolan under skoltid.

ANNONS

– Det manifesteras också i att elever på skolan går och sätter sig i andra elevers klassrum. Det är ju inte farligt, men det bidrar till en minskad arbetsro.

Många är nya på skolan

I veckan har även polisen varit på plats, främst i samband med skoldagens slut.

Enligt Kent Halldin, gruppchef för polisen i södra Fyrbodal, finns det just nu ingen pågående brottsutredning kring händelserna på skolan, utan polisens fokus är att arbeta förebyggande.

– Vi försöker vara på plats och kontakt- och trygghetsskapa. Det är ju många elever som är helt nya på skolan, både de i sjuan och åttan, eftersom de varit hemma under pandemin, säger Kent Halldin.

Nolltolerans mot brott

Om det är den nya miljön, eller den stora omställningen efter distansstudier och sommarlov, som gör att vissa ungdomar lever ut på det här sättet nu kan varken Kent Halldin eller Ann Simonsen svara på, men de säger båda att det kan ha med det att göra.

En del av polisens arbete är också att informera såväl skolpersonal som elever och föräldrar att det är viktigt att anmäla om någon begår ett brott. Att exempelvis stoppa toapapper i en toalett, så att den sedan svämmar över och behöver stängas av räknas som skadegörelse, och är straffbart.

– Det är viktigt att vi har nolltolerans mot brottsbalksbrott, alltså det som lyder under allmänt åtal, säger Kent Halldin.

”Vi tillsammans måste se till att det här slutar”

Rektor Ann Simonsen vill poängtera att skolan har ett nära samarbete med polisen, fritidsledare och föräldrarna till barnen på skolan. Redan syns det förändringar i elevers beteende på skoltid och att ha en väktare på plats har hjälpt, menar hon.

– Vi har en utökad rondering på kvällar och helger, att väktare och polis åker förbi oftare, och det har jag bett om tills vidare för vi behöver se en dramatisk förändring. Inne i skolan har vi sett den. Där är det lugnt nu, vilket innebär att vår väktare Nicklas kommer gå veckan ut och sedan är det bra.

För att förhindra att problemen kommer tillbaka jobbar skolan med värdegrundsarbetet och att alla elever ska kunna stå upp för vad som är rätt. Rektorn har också bjudit in till föräldraråd och nästa vecka till ett elevråd.

Nyckeln är, menar hon, samarbete.

– De allra flesta sköter sig så klart. Det handlar om ett fåtal individer och någonstans förstår de också att vi tillsammans måste se till att det här slutar.

ANNONS