ID-hunden Buddy är redo att finna rymlingar

En tuss med päls. Det är allt sjuårige tollaren Buddy behöver för att få upp spåret på den bortsprungna katten eller den saknade hunden. Buddy är en av länets sex ID-hundar.

ANNONS

De rusar runt på gräsmattan utanför huset på Orust, sjuåriga Buddy och den lille valpen Elton som är enbart fyra månader. Buddy har en ängels tålamod med sin lillebror som på valpars vis gärna retar sin äldre kompis.

Från lek till allvar kan det gå snabbt. När de båda hundarnas matte Rosa Dellgran talar om att det är jobb på gång, släpper Buddy direkt leken och träder in i jobbkostymen.

Husdjursägares absoluta mardröm

Buddy är en av länets sex ID-hundar.

– Buddy är en sjuårig nova scotia duck tolling retriever, rasen kallas för tollare, som klarade licensprovet för ID-hund förra året. Han är en duktig noseworkhund som tävlar i klass 3. Buddy har jaktmeriter och är klar för klass 3 i agility. Han är en arbetsvillig och positiv hund, säger matte Rosa Dellgran då hon ska beskriva sin gyllengule lurvige vän.

ANNONS

En husdjursägares absoluta mardröm är när den fyrfota familjemedlemmen försvinner. Innekatten som smiter ut ur en smal fönsterspringa, hunden som på promenaden får vittring på vilt eller blir skrämd av något och springer bort, eller utekatten som gick ut som vanligt på morgonen och sedan inte har återvänt hem.

Pälstussen är viktig

Buddy är en ID-hund, vilket betyder att han har tränats till att markera bortsprungna djurs dofter. Till sin hjälp har Buddy en pälstuss, en smeller. Den finns till för att ge ID-hunden rätt doftinformation så att den vet vad den ska leta efter. Smellers får inte ha varit i kontakt med någon annan doft än det bortsprungna djurets. Det kan vara filtar, leksaker eller en borste, men risken är att även andra har rört vid de här föremålen och då vet inte ID-hunden vad den ska leta efter.

LÄS MER:De söker upp skadade djur – för att minska lidandet

– Allra bäst är om du kan använda plasthandskar och sedan borsta av päls från djuret, pälsen ska sedan förvaras i en glasburk. Har du flera djur ska det vara en smeller för varje individ, säger Rosa.

Hon visar glasburkar fulla med päls, alla noggrant märkta med namnen på var och en av hennes hundar.

Letat försvunnen gris

– Alla djurägare bör göra en smeller, för du vet aldrig när olyckan är framme. Även den mest lydiga hund kan springa bort. Har ditt djur ingen päls, det kanske är en nakenhund, så gå det bra att gnida bomullspads på hundens mun och tassar för att skapa en doftbild.

Buddy och Rosa utgår från huset på Orust men har uppdrag i hela länet. Rosa berättar inlevelsefullt om uppdrag de varit ute på.

– Vi har till och med varit ute och letat efter en gris en gång.

Det Buddys skickligt tränade näsa kan göra är att identifiera det specifika djurets doft bland alla andra dofter. Via doftspår visar Buddy hur djuret rört sig och på så sätt kan förhoppningsvis ägarna fånga in sitt djur.

– Vårt uppdrag är att visa hur djuret har rört sig och i vilket område som djuret befinner sig så att ägaren kan starta jobbet med att få hem sitt djur, via doftspår, observationer och ibland via en fälla.

LÄS MER:Orustekipaget Malin och Aska ska tävla skydd i Bruks SM

95 procent av alla djur som Buddy letat upp är bortsprungna katter. Han har gått ett 30-tal sök under året och har mer än 80 procents träffsäkerhet. Det händer att Rosa får tacka nej till att göra sök, för att djurägare inte har något specifikt som doftar just av det djuret.

Gäller att inte ge upp

– Det viktigt att kunna ge Buddy rätt doftinfo. Det som skiljer ID-hunden från en vanlig spårhund är att den tar upp spår när den hittar ett spår vars doft matchar smellern. Det kan finnas flera spår men hunden ska passera om det inte är det rätta spåret. Buddy har hittat en katt som var borta i över tre månader, så det gäller att aldrig ge upp. Så länge vi inte vet annat, så förutsätter vi att djuret är vid liv.

Rosa tipsar - släpp inte hunden på okänd plats

  • Gör smellers. Om du har ett djur med lång päls kan du spara päls i en ren burk. Har du ett korthårigt djur kan du ta en bomullspad och gnugga mot pälsen, i öronen och på tassarna och spara i en burk. Kom ihåg att ha på plasthandskar när du gör detta, så att inte din egen doft sätter sig på smellern.
  • Ibland får kattägare rådet att sprida ut den försvunna kattens kattsand. Gör inte det eftersom ID-hunden då markerar där sanden spridits ut i stället för på var katten faktiskt är.
  • Försök aldrig fånga in en hund, försök i stället att locka den med dig. Ropa inte heller på djuret utan försök att bete dig lugnt och sansat.
  • Gå inte ifrån platsen där din hund försvunnit, ring in hjälp i stället. Måste du röra dig, lägg ut någonting med din egen doft på platsen som djuret försvann ifrån.
  • Få ut infon i sociala medier för att kunna få in observationer. Det gör det lättare att veta var ID-hunden ska söka.
  • Släpp inte din hund lös på en okänd plats.

ANNONS