Syftet med de föreslagna restriktionerna är att begränsa de risker som stora sammankomster innebär. Antingen genom att använda vaccinationsbevis, eller genom att göra det möjligt för publik, besökare och deltagare att hålla avstånd där vaccinationsbevis inte används, uppger Karin Tegmark Wisell.
Syftet med de föreslagna restriktionerna är att begränsa de risker som stora sammankomster innebär. Antingen genom att använda vaccinationsbevis, eller genom att göra det möjligt för publik, besökare och deltagare att hålla avstånd där vaccinationsbevis inte används, uppger Karin Tegmark Wisell. Bild: Getty Images/iStockphoto/ pressbild

Här är FHM:s förslag på restriktioner från december

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten restriktionerna som kan väntas komma i december – för de arrangemang som inte använder sig av vaccinationsbevis. Förslagen gäller sammankomster och tillställningar för fler än 100 personer.

ANNONS

För arrangemang inomhus, där fler än 100 personer deltar, måste de som står utan vaccinationsbevis gå efter speciella smittskyddsåtgärder. I alla fall om Folkhälsovårdsmyndighetens (FHM) förslag blir verklighet.

Förslagen har skickats på remiss, för att kunna tas i bruk från den första december. Det här är åtgärderna tillställningarna utan vaccinationsbevis då kan behöva anpassa sig efter:

• Deltagarna ska ha en anvisad sittplats.

• Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled, samt framåt och bakåt från andra sällskap.

• Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst 8 personer. Om ett sällskap uppgår till fler än 8 deltagare ska den som anordnar sammankomsten eller tillställningen dela upp sällskapet.

ANNONS

LÄS MER:Vaccinationsbevis införs vid evenemang inomhus

Ska finnas kontroller

De listade åtgärderna gäller inte om arrangemanget eller sammankomsten har krav på att uppvisa vaccinationsbevis. Då ska det däremot finnas en rutin hos arrangemang som använder bevisen.

– Syftet är att begränsa de risker som stora sammankomster innebär. Antingen genom att använda vaccinationsbevis, eller genom att göra det möjligt för publik, besökare och deltagare att hålla avstånd där vaccinationsbevis inte används, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett uttalande.

LÄS MER:Covid-pass skrämmer inte gymägarna

Men samtidigt måste alla arrangörer ta ett grundläggande ansvar, menar FHM. Vid tillställningarna ska det informeras om hur smittspridning kan undvikas, men också se till att det finns chans att tvätta händerna eller använda handsprit.

LÄS MER:FHM backar – alla med symptom ska testas igen

LÄS MER:Förskolebarn får gå med symptom – trots att FHM backar om övriga råd

ANNONS