Helene Bååk startade Tattoo and Art i Stenungsund och har också haft en salong på Kärringön.
Helene Bååk startade Tattoo and Art i Stenungsund och har också haft en salong på Kärringön. Bild: Privat

Så väljer du rätt tatuering: ”Det är som att köpa en tavla”

Att tatuera är en konst, och det finns lika många olika stilar på tatueringar som på tavlor. Det är viktigt att tänka på när man väljer tatuering – och tatuerare, menar Helene Bååk, som har över 40 års erfarenhet.

ANNONS
|

De flesta tatuerare är själva gaddade från topp till tå och har flera tatueringar på sina kroppar. Enligt Helene Bååk från Käringön är det en livsstil som inte nödvändigtvis måste höra ihop med yrket.

Hon har nämligen tatuerat i över 40 år, men gjorde sin första, och enda, tatuering för bara några år sedan.

– Jag tycker om konstformen, det blir på ett annat sätt, säger Helene Bååk.

LÄS MER:Visa oss din tatuering!

Först efter närmare 35 år i branschen tröttnade Helene på gliringarna från kollegor. Det var när hon anordnade ett tatueringsevent i sin studio på Käringön för några år sedan som hon trillade dit själv.

ANNONS

Täcker halva ryggen

– Jag hade bjudit in kollegor från England, Norge och så vidare. Det var valborgsmässoafton och jag fyllde år, så vi gjorde ett stort tvådagarsevenemang med gäster och bara gaddade. Då var det en jätteduktig tatuerare från Karlstad där. Jag kallar mig Dragon lady så jag tog en drake.

Helenes draktatuering täcker halva ryggen och tog fem timmar att göra.

– Jag satte den på ryggen så jag slipper se den hela tiden.

Men allas första tatuering behöver så klart inte vara lika stor. Eller vara så specifik. Helenes tips till de som ska tatuera sig för första gången är att inte göra det hemma hos någon som har en maskin, utan att gå till ett proffs.

– Skaffa en bra tatuerare, det finns många nu.

LÄS MER:Giftig tatueringsfärg kan spridas i kroppen

Välj tatuerare – inte tatuering

Hon kan förstå att man kan lockas av priset, när vissa erbjuder sig att tatuera hemma vid köksbordet för en bråkdel av vad det kostar på en salong. Men hon menar också att man får vad man betalar för.

– Vi betalar skatt, Hälsovårdsmyndigheten är här och kollar och vi har stenkoll på hygienregler. Allt sådant kostar pengar. Det är klart de är billigare för de har inte samma utgifter, men det är viktigt för hälsans skull.

Att välja vad man ska tatuera in tycker många är det svåraste, och vissa funderar så länge på vad de ska ta att det aldrig blir någon tatuering.

Där har Helene ett tips: hitta en tatuerare vars stil du gillar. Kolla vad hen gjort innan och ta din favorit. Sedan låter du tatueraren välja vad hen ska tatuera in på dig.

– Det är som att köpa en tavla. Någon vill ha en Anders Zorn, någon vill ha en van Gogh. Det är två helt skilda saker, säger Helene Bååk.

ANNONS