De som är anställts innan 2014 har kortare arbetstid än sina kollegor. Men att ta bort avtalet är det samma som en direkt lönesänkning menar fackförbundet Kommunal. Arkivfoto
De som är anställts innan 2014 har kortare arbetstid än sina kollegor. Men att ta bort avtalet är det samma som en direkt lönesänkning menar fackförbundet Kommunal. Arkivfoto Bild: Arkivfoto

Nattarbetande sköterskors avtal sägs upp

I början av 2000-talet slöts ett lokalt avtal för undersköterskor och sjuksköterskor om arbetstidsförkortning. Nu vill Stenungsunds kommun riva upp det, vilket ses som en sänkning av lönen.

ANNONS
|

De som omfattas av det lokala avtalet är nattarbetande under- och sjuksköterskor inom Vård och omsorg och personal inom enheten för Funktionshinder. Kommunen har meddelat fackförbundet Kommunal om uppsägning av överenskommelsen. Avtalet gäller heltidsanställdas arbetstid som kortats till 38,75 timmar per vecka och nattarbetares arbetstid sänktes med tre timmar per vecka. Arbetstidsförkortningen ersatte en lönehöjning. Personal som anställts efter 2014 har inte samma förmån och arbetsgivaren vill nu att de anställda ska ha samma avtal.

– säger Susanne Albinsson, verksamhetschef Vård Omsorg, Stenungsunds kommun.

Liselotte Petersson, ombudsman för fackförbundet Kommunal, förhandlar för de nattarbetande sjuk- och undersköterskorna.

– Det här ser inte vi som något bra alls. Avtalet gjorde man ju upp i en avtalsrörelse och medlemmarna avstod då lön vid det tillfället. Vi har träffat arbetsgivarenen gång och ajournerat förhandlingen. Vi har ingen ny tid avtalad, men vi letar datum, säger hon.

ANNONS

Företrädare för sköterskorna menar att utökningen av arbetstiden är ett steg i rakt motsatt riktning än övriga kommuner och landsting, där man provar arbetstidsförkortning för att skapa bättre arbetsmiljö för anställda.

– Detta i en kommun med socialdemokratisk styrning, säger Kommunalmedlemmen som vill vara anonym.

– Som politiker är vi måna om att vara attraktiva arbetsgivare och diskuterar ständigt sjuktal, friskvård och hållbart arbetsliv. Vi följer med intresse denna process som nu pågår, säger Janette Olsson (S), ordförande i Bildnings- och socialutskottet.

Inom avdelningen för funktionshinder berörs 50 30 medlemmar. Deras ombud, Kerstin Lövström, har skickat en förhandlingsframställan till kommunen men förhandling är inte påbörjad.

– Medlemmarna känner direkt att man ska jobba mer tid för samma lön. Känslan är att man får en lönesänkning. Vår inställning att det inte går att säga upp avtalet, men vi får se vad arbetsgivaren har att säga.

Tre sjuksköterskor och knappt 50 undersköterskor, bland annat inom hemtjänst, äldreomsorg och LSS-boenden, har avtal på arbetstidsförkortning.

– Många inom kommunals yrke väljer att byta arbete och till annan kommun. Det blir inte så attraktivt att jobba här om man försämrar villkoren. Stämningen blir också dålig på arbetet. Känslan hos medlemmar är att man undrar vad som blir nästa grej. De undrar också över när de som varit anställda länge ska belönas för sitt arbete, säger Petra Eklund, ordförande Kommunal Väst, STO.

Annika Sahlin Ottosson

annika.sahlin@lokaltidningensto.se

ANNONS