Så tillgängliga är badplatserna i STO

Efter en granskning av badplatserna i regionen så framgår att endast en badplats i varje kommun har anpassad ramp och tillgänglig parkering.

ANNONS
|

Sommar på västkusten bör innebära havsbad för alla badsugna, men hur väl anpassade är regionens badplatser för personer med funktionsvariationer? För att besvara den frågan behöver vi först veta vilka krav som ställs för att en allmän badplats ska klassas som tillgänglig för alla.

– Det som gäller för tillgänglighetsanpassade badplatser är plan- och bygglagen. Den innebär exempelvis att gångvägar och parkeringsplatser ska vara utformade på ett sådant sätt att badplatsen blir tillgänglig för personer med funktionsvariationer, säger Jonas Andersson, utredare vid Myndigheten för delaktighet.

Han förklarar att det utöver lagen inte finns några fler detaljerade krav vad en tillgänglighetsanpassad badplats ska innefatta. En definition av tillgängliga badplatser som vårdföretaget Humana gör i sin årliga tillgänglighetsbarometer är huruvida badplatsen är tillgänglig och användbar för personer som använder rullstol. Enligt deras mätning 2018 så är mellan 1-49 procent av Tjörn och Stenungsunds kommunala badplatser tillgängliga vilket kanske inte säger så mycket. Vi kan konstatera att det vid en badplast på Tjörn, Gråskärs badplats i Skärhamn, finns ramp ner i vattnet och anpassad toalett. De närliggande anpassade parkeringsplatserna ligger dock i förbindelse med Nordiska akvarellmuseet snarare än badplatsen.

ANNONS

– Vi tittar på det. Det pågår ett detaljplansarbete om hur Södra hamnen-området ska utvecklas och där finns tankar om tillgänglighetanpassning med, säger Olof Wängborg, samordnare vid Tjörns kommun.

Han berättar också att bryggorna vid Låka, Kårevik, Linneviken och Tubbeviken är anpassade för synskadade, där vitmålade kanter satts upp för alla tydligt ska se och känna var bryggorna tar slut.

Kay Lithander är vice ordförande i neuroförbundet Kaprifol i Stenungsund och sitter med kommunens råd för funktionshindrade. Han säger så här om kommunens arbete:

– De har en god ambition att tillgänlighetsanpassa badplatserna mer och vi får se om den ambitionen räcker. Det är nu sagt att fler åtgärder för tillgänglighet ska genomföras vid både Hawaii, Nösnäs och andra badplatser men det är oklart när, jag tror inte det blir i sommar.

Nösnäs är i nuläget den mest tillgängliga badplatsen i Stenungsunds kommun där anpassad parkering, toalett och ramp finns. Den badplats som skulle kunna klassas som den mest tillgängliga badplatsen i regionen är Sörkilens badplats i Ellös som drivs av Föreningen Ellös. Där finns ett servicehus och en lift för nedsänkning i vattnet, för att använda liften behöver man ta med egna lyftremmar. Vid Sörkilen finns också anpassad parkering i direkt anslutning till badplatsen, en ramp och även tillgång till badrullstol som kan rullas ut i vattnet via rampen.

Gunnar Fägerlind

vikarie@lokaltidningensto.se

0303-72 82 28

ANNONS