Tina Blidberg och Eva Edén, lokala matproducenter som vill få mer snurr på direkthandel med kund. Foto: Annika Sahlin Ottosson
Tina Blidberg och Eva Edén, lokala matproducenter som vill få mer snurr på direkthandel med kund. Foto: Annika Sahlin Ottosson Bild: -

Vill få snurr på lokal direkthandel

Ödsmålsborna Eva Edén och Tina Blidberg säljer sin lokalt producerade mat via Reko-ring. De söker fler matproducenter för att direkthandeln ska kunna fortsätta.

ANNONS
|

Bägge är anslutna till Reko-ring och föder upp lamm, men det är bara Tina Blidberg som säljer köttet via direkthandeln. Hon och maken har 46 tackor och några baggar. Tackorna är dräktiga och fram till i lördags hade gruppen Gotlandsfår utökats med 19 lamm på fyra dagar.

– Jag fick precis hjälpa till att förlösa trillingar. Det ska bli 84 lamm när det är klart.

Tina är också konsthantverkare. Hon tar tillvara skinnen och har sin försäljning av dem hemma på gården då bara livsmedelsförsäljning är tillåten inom Reko-ring. Innan hon träffade sin make var lantbruk och djur helt främmande för henne.

ANNONS

– Innan vi träffades 1997 och jag flyttade hit hade jag inte ens haft en guldfisk. När jag kom hit fick jag ta hand om lamningen och på den vägen är det. Det är en livsstil mer än en hobby.

Bägge bedriver sin verksamhet i mindre skala. Tina och hennes make är heltidsanställda inom industrin i Stenungsund. Eva Edén arbetar deltid inom Svenska kyrkan och när hon inte är där är det fullt av arbete på gården. Hon har valt att rikta in sig på odlingar, i huvudsak grönsaker. Det är också de varorna hon säljer via Reko-ring. Familjens djurbestånd säljs till slakteri.

– Man får var så oerhört stor i dag om man ska kunna leva på lant- eller jordbruk. Man måste upp i nästa 300 tackor och 500 lamm för att det ska motsvara en heltidstjänst, säger hon.

Hon har varit med i Reko-ring från start.

– Jag tror på idén, men vi har för få producenter. Tyvärr ligger vi i ett område som inte har så många matproducenter. Orust har ju en mer upparbetad tradition och ett bra kontaktnät som inte vi har här i Stenungsund.

– Man kan säga att man behöver sälja för 1 500 kronor för att det ska vara någon mening att leverera, säger Tina Blidberg.

För att idén med handel producent till kund ska fungera behövs ett större utbud mot konsument.

Läs mer här:Många medlemmar få matproducenter

– Jag lämnade ut två flaskor saft vid första tillfället och tre vid andra så det blev ingen lönsam affär direkt, men lite längre fram kommer jag ha grönsaker med. Man måste vara lite envis, men för att vi ska kunna fortsätta behövs ett bredare utbud av producenter och jag hoppas att fler ansluter framöver, säger Eva Edén.

Annika Sahlin Ottosson

annika.sahlin@lokaltidningensto.se

ANNONS