Vill se ett båtmuseum i Göstas gamla varv

Det är den marina kulturen och båtbyggeriets arv som Orust ska satsa på och bevara. Det anser Kulturföreningen Gösta Johanssons varv som föreslår att varvet i Kungsviken blir museum, och att kulturhuset byggs ut med ett båtmuseum.

ANNONS
|

Orustbygge, för de flesta båtentusiaster är benämningen det samma som kvalitet och hantverkskunnande. Båtbyggeriet har under många århundranden varit viktig för ön, ett centrum för båtbyggarkonsten i Bohuslän. Redan 1253 ska kung Håkon Håkonsson låtit bygga ett skepp i Lyresund. Båtbyggartraditionen har sedan dess fortsatt på ön och än i dag står båtar från ön för hantverkskunnande och kvalitet.

Ny detaljplan på gång

Det saknas en plats där den rika båtbyggartraditionen kan visas upp. Det menar Leif Martinsson, ordförande i Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv.

— I samband med att en ny detaljplan för Henåns centrum ska antas borde plats göras för ett fritidsbåtsmuseum. Förläng kuluthuset Kajutan mot hamnen i Henån och gör det två eller tre våningar högt. Här kunde det även bli en året runt öppen restaurang högst upp, med utsikt över vattnet. Muddra upp ån och lägg träbåtar utanför och märk upp dessa. Det kunde bli något unikt för Orust.

ANNONS

Leif har all respekt för jordbrukslandskap, gamla byggnader och vandringleder men spjutspetsen i Orusts kulturarv ligger i den marina näringen och båtbyggandet menar han.

— I alla år har det byggts båtar på Orust. Man var förr bonde på sommaren och båtbyggare på vintern.

Orust kommun har inte tagit till vara på kulturarvet anser Leif. Att det inte redan finns ett båtmuseum eller maritimt museum är näst intill skandal menar han.

— Har man inte som kommun skyldighet att föra kulturarvet vidare? Det står i kulturplanen att kulturen är kittet i samhället, men det händer inget. Det har redan gjorts utredningar som visar att Orusts DNA ligger i båtbyggeriet. Detta är ett gyllene tillfälle att profilera kommunen.

Han har läst i kommunens kulturstrategi med vision för 2040. Där står det att medvetenheten som kulturens betydelse finns. Det är dock bara tomma ord menar Leif.

Vill se ett samlat grepp

— Vi har i vår kulturförening som syfte att vårda och främja träbåtskulturen och det gör vi bland annat med vår egen Polstjernan. Ett önskescenario vore att Gösta Johanssons varv skulle bli museum, kanske en filial till det större båtmuseet som jag hoppas byggs i Henån.

Leif är väl medveten om att kostnaden för ett museum i Henån är hög. Han anser därför att det borde kunna tas ett större samlat grepp, ett samarbete mellan flera kommuner som Uddevalla och Tjörn kunde kanske vara lösningen.

— Det är inom den marina kulturen, båtbyggeriets arv, som kommunen ska satsa på och bevara. Vi har en skatt, det gäller bara att den tas om hand och det nu, innan alla gamla båtbyggare är borta och kunnandet med dem.

Leif har vänt sig till Orust kommun med sin idé, han har även kontaktat Bohusläns museum och de varv som i dag är verksamma i kommunen.

— Jag ser gärna att varven är involverade i ett båtmuseum, ett sätt att bevara båtbyggartraditionen och även ett sätt för kommunen att marknadsföra sig med. Vi i föreningen är gärna med och utvecklar idén till handling.

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS