Nya satellitbrunnar ska underlätta

De ska finnas där som en extra lagring för gödseln, en bit från gården. De två nya satellitbrunnar för gödsel som byggts på Orust göra gödselhanteringen för bönderna enklare.

ANNONS
|

På bara några minuter har tankbilen tömt sin last med gödsel rätt ned i den stora gödselbrunnen i Rörvik. Gödseln kommer från Loppetorp och Niklas Axelssons gård där han i dag har 70 mjölkkor, totalt 150 djur. Gödselbrunnen är en satelitbrunn som ligger en bit från Niklas gård men nära hans utmarker i Bråttkärr.

– Jag har en gödselbrunn hemma på gården och var i behov av en större. Istället för att bygga mig en större brunn hemma så hyr jag in mig i den här på Rörvik. Den ligger närmare mina utmarker, bara någon kilometer härifrån, säger Niklas.

Gödselbrunnen i Rörvik är en strategiskt placerad utanför gårdarna som brukar den, dit flyttas gödsel och lagras när den kanske inte får plats i de gödselbrunnar man redan har på gården. Dessutom så hjälper den till att minska körningen mellan gården och de fält som ligger längre bort när det är dags att gödsla. Satellitbrunnar passar bäst där det finns mycket mark som behöver gödslas, men där lantbrukaren inte har nära till en lämplig gödselbrunn. Under hösten 2020 har två stora satellitbrunnar för gödsel uppförts på Orust. En brunn ligger nära Röra kyrka och den andra vid Rörvik, väster om Svanvik. Projektet är ett samarbete mellan markägare, lantbrukare, LRF Orust och LEVA Orust. Halva kostnaden finansierades med statligt miljöstöd.

ANNONS

Andreas Höglind är projektledare och den som sökt pengar för satellitbrunnarna. Idén kring brunnar väcktes då Andreas mötte bönderna på Orust i en annan fråga.

– Frågan kom upp och jag började undersöka möjligheterna att hitta pengar till projektet. Det här är något nytt på Orust och en stor vinst för naturen.

Anders Halleröd äger gården i Rörvik ochhar byggt brunnen på gårdens marker. Han brukar inte längre sin gård mer än att odla fodermajs som han sedan säljer till bönder i kommunen. 2015 slutade han med kor och får på gården. Problem med gäss på markerna blev då för stort och jaktförbud rådde inom Svanviks naturskyddsområde.

– För mig innebar det att 2,5 hektar försvann där jag inte kunde skörda något eftersom gässen åt upp allt som odlades.

Emil Olsson med cirka 300 djur hemma på gården i Kolbuxeröd, arrenderar i dag Halleröds marker och även han hyr in sig i satelitbrunnen som Anders byggt på gården.

– Tanken är att gödseln ska finnas redo på platsen under sommaren när lantbrukaren har mycket att stå i. Gårdarnas totala lagringsvolym ökar också. På detta sätt blir det lättare att sprida gödseln under bra förhållanden, så att mer näring kan tas upp av grödorna istället för att gå ut i vattendragen, säger Andreas Höglind.

Gödselbrunnen i Rörvik har fått namnet Greta, som en blinkning till den unga miljöaktivisten men samtidigt är det en förkortning för Grödans Recirkulerande Energi Tillväxt Avkastning.

– Ett passande namn på en gödselbrunn, skrattar brunnsinnehavaren.

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS