Deras arbete ger en bild av torparlivet för 150 år sedan

Det enda som syns är en hög med mossbevuxna stenar. Grunden i närheten av Slättorp är ett av de tusentals gamla byggnader på Orust som nu inventeras.
– Här bodde Olle Berntsson på ett undantag när han fått gå ifrån gården han ägde på Berg, säger Thommy Jakobsson och visar var ingången till det lilla torpet var.

ANNONS

De finns överallt, ruinerna från en svunnen tid. Ibland som välbevarade torp, men ofta som en hög med sten. Det finns mellan 2000 och 3000 torp på Orust, ingen vet exakt hur många. De som troligen vet mest om torp, backstugor och undantag är Thommy Jakobsson, Bosse Andersson och Tage Bengtsson. De tre har under ett par års tid inventerat torp på Orust. Långt in på 1800-talet var det vanligt att man sålde gården i utbyte mot en tryggad ålderdom. Säljaren fick bo kvar i en undantagsstuga och skulle förses med mat och omvårdnad.

LÄS MER:Torpinventeringen ska skydda de gamla boplatserna

– Vi började i Stala där vi inventerat ungefär 300 torp, sedan tog vi oss an Tegneby. Sedan har det dessutom kommit till en hel del i främst Morlanda och Långelanda där vi delvis fått hjälp att samla in informationen, säger Tage Bengtsson.

ANNONS

Inhägnad gammal trädgård

Dagens vandring går i utkanten av Storehamnsområdet, på markerna kring Björneröd Nordgårds utmarker. Här finns ett flertal välbevarade torpgrunder som det redan finns en hel del kunskap om. Med på dagens vandring är markägare Benny Olausson som har ett stort intresse för bevarandet av det gamla. Vid båtsmanstorpet Långedal, där båtsman 90 Fager/Gillberg bodde, finns två väl bevarade grunder, ett hus och en ladugård men även en gammaldags inhägnad trädgård.

– Vi har rensat upp runt flera av grunderna så de ska vara lättare att nå, säger Benny.

Torpet intill, Skällebacken, efter en mängd snäckskal som fanns i området, är redan väl dokumenterat. Thommy och Tage har under sina vandringar noga markerat på en karta var grunderna finns med GPS koordinater. Om de har mer information om platsen, vilka som bott där och mellan vilka år torpet brukades, gamla fotografier och berättelser, så har de lagt in även den informationen på den digitala karta de arbetar med. På kartan syns punkter i olika färger.

Karta under utveckling

– Kartan är under utveckling och inte färdig på något sätt så den har varierande detaljeringsgrad. De blå markeringarna har bara positionerats utifrån gamla kartor eller tidigare inventeringar, de röda har besökts och där är positioneringen rätt, oftast också med foto, de gula har dessutom mer information och de gröna har så mycket information som vi tror att vi kan få, säger Thommy.

Kartan är redan ganska välfyllt med markeringar. Trion han nu ungefär 1100 markeringar, men allt är inte torpgrunder, det kan även vara andra platser, eller kvarnar, som är av intresse. Kartan är enkel att använda även via en mobiltelefon.

Bevara till nästa generation

Tage, Thommy och Bosse gör torpinventeringen helt på ideell basis. Deras mål är att bevara de gamla boplatserna så att de kommer med på kartan.

– Det handlar om att bevara kunskapen om de äldre till nästa generation. Vi försöker ta till vara på information så att de yngre, på ett sätt som är lättåtkomligt för dem, kan få reda på hur Orust såg ut i slutet av 1800-talet och hur levnadsförhållandena var då, innan det fanns el, bilar och mobiltelefoner, säger Bosse.

Det är ett riktigt detektivarbete de tre utför. Många gånger finns det rester av en grund att gå på.

– Det har gjorts en hel del inventeringar under åren och vi försöker även få in uppgifterna från dessa, speciellt om personerna som gjorde dem finns kvar.

Thommy sammanställer informationen de fått in och lägger ut på kartan.

– Det är ingen vetenskap, ibland blir det fel och då vill vi gärna få in uppgifter med rättelser från de som vet hur det var. Detta är på inget sätt ett facit och vi tar gärna emot bilder och historik om de platser vi besök. Vi är också mycket tacksamma för information om de som ännu inte finns med på kartan.

ANNONS