A-traktorförare utsatta i trafiken: ”Bilister pekar finger och tutar”

Bilen klarade sig men en fälg blev skrot. Det kunde gått mycket värre när Emil Andersson blev prejad av en buss då han körde sin A-traktor.
– Tyvärr ser jag många vansinnesomkörningar. Bilister respekterar oss inte, de pekar finger och tutar, säger han.

ANNONS
|

Emil Andersson bor i Ucklum och kör en Volvo V70 av 2015 års modell. Bilen är registrerad som en A-traktor och med den åker Emil mellan hemmet och jobbet på ett lager. Emil är 17 år gammal och är helt beroende av sin A-traktor för att kunna ta sig till jobbet men även till kompisarna i Stenungsund. Han gillar att köra men under många färder med traktorn blir han vittne till hur medtrafikanter behandlar ungdomar i långsamtgående fordon.

– Det är mycket tutande, de pekar finger och visar ingen som helst respekt. En hel del bilister gör vansinnesomkörningar i kurvor och över heldraget, bara för att komma om.

ANNONS

Släpper före bilister

Emil säger att han är noga med att hålla hastigheten, köra vid kanten och anser att det är ett givande och tagande i trafiken.

– Jag försöker att alltid köra undan och släppa före, men det finns bilister som ligger alldeles för nära bakom mig. Då släpper jag inte före dem, respekterar de inte mig så behöver jag inte respektera dem.

De flesta bilister Emil träffar på vägarna sköter sig, men han höll på att råka riktigt illa ut vid ett tillfälle. Han blev prejad av en buss, rakt in i en vägren.

– Bilen klarade sig men fälgen blev skrot. Jag skulle väl egentligen polisanmält det men jag gjorde inte det.

Emil hänger gärna med sina motorburna kompisar vid Nösnässkolans parkering, tidigare hängde de på torget. Vid Nösnässkolan umgås de, snackar och spelar musik. Han kan förstå om kringboende stör sig på den höga ljudvolymen.

– Det är lite som en tävling bland oss ungdomar om vem som spelar högst, jag har rätt bra anläggning i min bil.

Kör om i kurvor

På Tjörn bor Ida Walberg, hon kör en mopedbil varje dag till Nösnäsgymnasiet. Hennes mopedbil går i 45 km/timmen och är helt laglig påpekar hon. Liksom Emil försöker Ida alltid köra åt sidan om hon får en svans med bilister bakom sig.

– Jag blir så stressad när jag får massa bilar bakom mig så då försöker jag köra in till kanten och släppa förbi dem.

Ludvig Fransson tar ofta sin Volvo V70 till Häggvallskolan, där han går i nian. Liksom Ida och Emil försöker han att släppa före bilister för att inte stoppa upp trafiken. Ludvig menar att de flesta bilister sköter sig bra och respekterar honom i hans A-traktor.

– En del bilister visar inte då de ska köra om, de bara drar om. Det händer även att de kör om i kurvor där det är dålig sikt, det kan vara lite obehagligt.

Detta gäller för en A-traktor

A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil. Den är ursprungligen tänkt att dra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. Numera används A-traktorn, som ofta kallas EPA, främst som ett transportmedel av ungdomar.

A-traktorns konstruktiva hastighet är högst 30 km/h. Det betyder att den inte får vara konstruerad för att köra fortare än så på horisontell väg.

För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I (ibland kallat moppekörkort), eller ett traktorkort. Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet.

Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort är den 16 år.

Fordonet ska vara utrustat med en så kallad LGF-skylt baktill, som talar om att traktorn är ett långsamtgående fordon.

Alla A-traktorer ska besiktas. När en bil byggs om till A-traktor ska den genomgå en registreringsbesiktning för att godkännas innan den tas i trafik. Därefter ska den regelbundet genomgå kontrollbesiktningar.

Källa: Transportstyrelsen

LÄS MER:Trafikpolisen: Det är inte a-traktorns fel att du stressar

LÄS MER:Kraftig ökning av olyckor med A-traktor

LÄS MER:Polisens råd till a-traktorföräldrar: ”Gör stickprov”

ANNONS