Nordiskt sticksymposium lockar hundratals deltagare till Tjörn

Under en veckas tid är Billströmska Folkhögskolan på Tjörn ett paradis för stickentusiaster från hela Norden. I år står skolan värd för Nordiske Strikkesymposium i samarbete med Gavstrikk och Kulturnämnden i Västra Götaland. Symposiet fokuserar i år på mönster och tekniker från Bohuslän.

ANNONS
|

Inne i den stora samlingssalen på Billströmska Folkhögskolan på Tjörn råder det stor koncentration. Kvinnorna vid borden har precis öppnat sitt mönsterpaket och ska nu sticka handledsvärmare i mjukaste ull. Mönstret är historiskt återskapat och kommer från Bohus Stickning, en verksamhet som skapades i slutet av 1930-talet för att hjälpa nödställda kvinnor i Bohuslän.

– Vi har ett fullspäckat program med föreläsningar, workshops och studiebesök. Det har kommit deltagare från hela Norden. Vi fick ställa in symposiet 2020 på grund av coronapandemin så vi har arbetat för att kunna genomföra det här i fyra års tid, berättar Anna Josefsson som är med i arbetsgruppen på Tjörn som i samarbete med danska föreningen Gavstrikk står bakom eventet.

ANNONS

Sticktekniker från västra Sverige

Temat för symposiet är ”Från nöd till lust” och deltagarna får lära sig Bohus Stickning, Bingestickning och andra tekniker från västra Sverige.

– Bohus Stickning var ett nödhjälpsarbete som skulle ge kvinnor i norra Bohuslän en inkomst när stenhuggeriet gick dåligt efter andra världskrigets slut. Ganska snabbt blev plaggen på modet bland filmstjärnor och rika kvinnor, berättar Anna Josefsson.

Garnet som används till Bohus Stickning är en blandning av ull och angora. Det ger en fantastisk färgeffekt på plaggen och de historiska mönster som återskapats. Mette Nørregaard Christensen från Jylland har precis börjat lägga upp maskor på sina fem tunna stickor. Hon tycker det är mycket intressant att lära sig nya sticktekniker.

– Man börjar nedifrån på mönstret och går uppåt. Man får pröva sig fram och repa upp maskor om det blir fel. Det viktigaste är att det blir rätt, säger hon och skrattar.

Angoraull från Strömstad

Längs en väggarna i salen på Billströmska Folkhögskolan hänger vackra ulltröjor i mjuka färger, stickade med historiska mönster från Bohus Stickning. Mönstret är ofta i en halvbåge runt halslinningen och färgerna tycks smälta ihop. Flera av tröjorna är stickade av Pernille Silfverberg från Strömstad som också föreläser på symposiet. Hon har över 200 angorakaniner på sin gård som hon klipper, förädlar och färgar ullen från.

– Var tredje månad klipper jag kaninerna med handsax, de älskar att bli klippta. Sen förädlar jag ullen och jag färgar även garnerna för att få rätt historisk färg. Angoragarnet blandas med merinoull och säljs sen i färdiga färgpaket med mönsterpaket, berättar hon.

Katja Castberg sitter vid fönstret och stickar en handledsvärmare i guldiga färger. Till skillnad från majoriteten av deltagarna stickar hon med en så kallad rundsticka, där ändstickorna är förenade med en plastvajer.

– Jag tycker det är mycket enklare att sticka med rundstickor, speciellt om man sitter på bussen eller läser en bok. Jag har stickat sen jag var liten och tycker det är kul att det blir något under tiden man stickar. Det finns alltid något att lära sig när man stickar, säger Katja Castberg.

LÄS MER:Jennie får folk att reparera istället för att slänga

LÄS MER:Stort intresse för gamla hantverket – vävstolar fullbokade

LÄS MER:Hantverksböcker säljer slut: ”Folk vill hitta på andra saker”

ANNONS