Tobias Carlson, är till vardags akututvecklingschef på Östra sjukhuset. Under pandemin har han samordnat Sahlgrenskas pandemigrupp. Nu blir det lättnader i kraven på munskydd för personalen på sjukhuset.
Tobias Carlson, är till vardags akututvecklingschef på Östra sjukhuset. Under pandemin har han samordnat Sahlgrenskas pandemigrupp. Nu blir det lättnader i kraven på munskydd för personalen på sjukhuset. Bild: Mia Höglund

Lättnader i krav på munskydd för regionens vårdpersonal

Västra Götalandsregionen kommer från och med tisdagen att skippa kravet på att all vårdpersonal ska bära munskydd hela tiden. Bakom nedtrappningen ligger minskad smittspridning och en återgång till vanlig bemanning efter sommaren.

ANNONS
|

I början av juli infördes krav på munskydd för all vårdpersonal i Västra Götalandsregionen, VGR. Orsaken var att man såg en ökad smittspridning av covid-19 i samhället, samt att semesterperioden innebar en pressad bemanning utan marginaler för sjukskrivningar.

– Det var en försiktighetsåtgärd för att våra medarbetare skulle vara så friska som möjligt under en period när vi hade ganska få i personalen, säger Marga Brisman, pandemisamordnare inom VGR.

Marga Brisman, regionchefsläkare, VGR
Marga Brisman, regionchefsläkare, VGR Bild: Johan Främst/TT

Sahlgrenska universitetssjukhuset gick ett steg längre och delade ut munskydd till alla som passerade entrédörrarna. Dessutom avrådde man från besök hos inneliggande patienter.

Nu har regionen tagit ett nytt beslut och lättar på munskyddskravet, från nivå 2 till nivå 1. Från och med tisdag är det alltså munskydd av som gäller för vårdpersonalen, om man inte jobbar patientnära.

ANNONS

Sahlgrenska följer VGR:s nya råd

– Nu ser vi att det är en stabilare situation. Det har inte skett någon dramatisk ökning av smittspridningen, även om människor fortsatt blir sjuka. Då tänkte vi att nu är det dags att tänka om, säger Marga Brisman.

Samtidigt förutspår Folkhälsomyndighetens senaste scenarier en ökad smittspridning från slutet av augusti, med en topp i slutet av september.

Är det så klokt att dra ner på munskyddsanvändningen då?

– Ja, vi tror det. Vi har sagt att vi inte ska tillämpa åtgärder om vi inte ser att det behövs. Skulle situationen ändras så får vi återinföra det, vi är på tårna.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset följer man VGR:s nya råd.

– Grunden är att vi går ner till nivå 1, men om vissa verksamheter behöver det så går de upp en nivå, säger Tobias Carlson, samordnare för pandemigruppen på Sahlgrenska.

Tobias Carlson, akutmedicin och geriatrik, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Tobias Carlson, akutmedicin och geriatrik, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Bild: Johanna Ewald St Michaels

Men sjukhuset kommer även fortsättningsvis att erbjuda munskydd vid entrén. Även uppmaningen att inte besöka inneliggande patienter ligger kvar.

Enligt Tobias Carlson ser man en utplaning när det gäller smittsamma patienter med covid-19. Och det blev inte så illa som man befarade med smittspridningen bland sommarpersonalen.

– Det har varit en del fall, men inte i den utsträckning vi var oroliga för. Och nu börjar bemanningen återgå till det normala.

LÄS MER:Grupperna som rekommenderas en höstdos

LÄS MER:Färre fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen

LÄS MER:Så använde Stenungsund extra statsbidrag för pandemin

ANNONS