Allt stöd till Vårdförbundets strejk

Trots deras outtröttliga insatser möts de av låga löner, bristande resurser och orimliga arbetsvillkor, skriver Jessica Gustafsson (V).

ANNONS
|

Våra sjuksköterskor, undersköterskor och övrig vårdpersonal arbetar dagligen under oerhört pressade förhållanden för att ge oss den bästa möjliga vården. Trots deras outtröttliga insatser möts de av låga löner, bristande resurser och orimliga arbetsvillkor.

Att få livet att gå ihop och hitta balans mellan lönearbete och det obetalda arbetet i hemmet är extra svårt för kvinnor. Vi är alla medvetna om att eftersom arbetet inom vård och omsorg är kvinnodominerat är bättre förutsättningar för att få tiden att räcka till centralt. Det är därmed oerhört viktigt att kravet på kortare arbetstid hörsammas, ett krav som i många år funnits bland dem som arbetar men som ingen på länge tagit strid för.

ANNONS

Idag står sjukvården inför allvarliga hot med nedskärningar som drabbar både personal och patienter. Det gör striden för en fungerande vård ännu viktigare och ställer krav på att regeringen ingriper och tillsätter de resurser som behövs. Vi måste inse att god vård inte är en lyx, utan en grundläggande rättighet. Utan ordentligt stöd och rättvisa arbetsvillkor för vårdpersonalen kommer vårdkvaliteten oundvikligen att försämras, vilket drabbar oss alla – särskilt de mest sårbara i samhället.

Vi hoppas att Vårdförbundets strejk blir kort och framgångsrik och uppmanar SKR att snarast gå med på Vårdförbundets krav.

Jessica Gustafsson

Distriktsordförande Vänsterpartiet Väst

ANNONS