Är VGR Sveriges snålaste offentliga arbetsgivare?

Som företrädare för Visions cirka 6000 medlemmar undrar jag om våra politiker står bakom detta mål. Det skriver Jonas Ericsson, Avdelningsordförande Vision Västra Götalandsregionen i ett debattinlägg.

ANNONS

Vi som arbetar i Västra Götalandsregionen (VGR) får ofta höra att VGR har som mål att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Som företrädare för Visions cirka 6000 medlemmar undrar jag om våra politiker står bakom detta mål.

De GrönBlå har nyligen presenterat sin budget där man vill räkna upp med 2% för 2022. Vision ställer sig inte bara undrande till hur man tänkte där utan undrar om vår politik ens ser vilka signaler man sänder till alla anställda? Våra och andra fackförbunds medlemmar har kämpat och under flera år gått på knäna för att hantera en enormt belastande pandemi, för det vill ni styrande ”belöna” de anställda med 2%.

Vision vill då medvetandegöra våra styrande politiker om läget i Sverige i dag.

Det senaste halvåret har inflationen i landet varit en bra bit över det ni lägger i er hela budgetökning, och i april var den på 6,4% det är mer än 300% över vad ni vill räkna upp er budget med.

Priserna på livsmedel och drycker har totalt gått upp fyra procent det senaste året men många vardagsvaror har ökat med över 10%.

I jämförelse med mars månads snittpriser så mer än fördubblades snittpriserna på el i Sverige.

95 oktanig bensin kostar runt 21 kronor en ökning på runt 170%

Så till våra politiker i Västra Götalandsregionen, vill ni vara en attraktiv arbetsgivare bör ni fundera på om inte ert budgetförslag borde ses över, för inte kan ni väl vara stolta över denna satsning?

Dessutom med alla skenande kostnader på allt från drift till material så lär det inte bli mycket kvar av era 2% till löner. Med löner som redan är låga undrar Vision snart hur vissa av våra medlemmar ska ha råd att ha ett boende eller att ta sig till och från sina jobb.

Till våra politiker säger vi, visa mod och stå för er målbild. Satsa på personalen för vad är vi utan den?

Jonas Ericsson

Avdelningsordförande

Vision Västra Götalandsregionen

ANNONS