Det finns också en annan sida som bör komma fram, skriver Anders Gustavsson, mångårig kyrkorådsledamot i Orusts pastorat, i en kommentar till de aktuella prästdebatterna.
Det finns också en annan sida som bör komma fram, skriver Anders Gustavsson, mångårig kyrkorådsledamot i Orusts pastorat, i en kommentar till de aktuella prästdebatterna. Bild: Erika Olofsson

Det finns också en annan sida som bör komma fram

Egil Midtbö har gjort positiva saker genom engagemang för konfirmander och pilgrimsvandrare. Det finns också en annan sida som bör komma fram, skriver Anders Gustavsson, mångårig kyrkorådsledamot i Orusts pastorat, i en kommentar till de aktuella prästdebatterna.

ANNONS
|

Gunnar Persson skrev en insändare i ST-tidningen till prästen Egil Midtbös fördel. Egil har gjort positiva saker genom engagemang för konfirmander och pilgrimsvandrare. Det finns också en annan sida som bör komma fram.

Den negativa bild av Åke Wiklund, som tidningar och sociala skriver om, stämmer inte med min erfarenhet under hans fem år som präst i min hemförsamling Tegneby 2016 till 2021. Jag var ordförande och sekreterare i församlingsrådet. Att Åke är uppskattad märks tydligt i tätorten Nösund i Tegneby där han räddat kapellet från försäljning. Många mår där dåligt av hetsjakten mot Åke.

Vad har kyrkorådet gjort för att nå en positiv lösning?

ANNONS

Det valda kyrkorådet har det yttersta arbetsgivaransvaret och inte kyrkoherden. Enligt kyrkorådsprotokoll den 13 april var rådets mål att nå en uppgörelse med Egil och hans fack. Beslut togs utan omröstning. Av rådets 14 ledamöter reserverade sig tre. En kvalificerad majoritet för beslutet om uppgörelse.

Uppgörelsen undertecknades den 15 april. Båda parter skrev på och Egil blev inte lottlös. Hans fack tog inte upp någon synbar kamp för att nå en annan lösning.

Diskussionen i media har fastnat vid onödiga detaljer. Vem kan tro att Åke och kyrkorådet skulle vilja bli av med Egil för att han läst en ny version av Fader vår? Även Romresan har fått stora dimensioner. Åke blev kontaktad av två skolledare på Henån. Vad skulle han göra om inte agera? Romresan är ingen primär anledning till att Egil fått erinran. På en arbetsplats kan en anställd inte vägra lyda order från ledningen.

Kritik mot Egil sträcker sig tillbaka i tiden innan Åke blev kyrkoherde. Missnöje har förekommit bland anställda kvinnor och klagomål har även sänts till domkapitlet. Av etiska skäl kan allt inte komma fram. I Långelanda har tre kvinnor nyligen avsagt sig att vara ledamöter i församlingsrådet på grund av en maktstruktur i församlingen där endast en uppfattning får råda. Två av dem som avsagt sig, har även pausat att vara kyrkvärdar.

En tidigare konfirmationsgrupp under Egils ledning paddlade med kajaker i stormigt väder utanför Gullholmen trots att han blivit avrådd. Några konfirmander strandade på bergsklippor. Sjöräddningen fick rycka ut.

Nu hoppas jag att alla pastoratsbor på Orust har fått klart för sig att det blivit en uppgörelse i godo. Gläds åt det. Ge akt på vad kyrkan gör för barn och ungdomar. De är vår framtid.

Anders Gustavsson, mångårig kyrkorådsledamot i Orusts pastorat

FOTNOT: Egil Midtbö har getts möjlighet att bemöta insändaren, men har valt att avstå. ”Jag har kyrkorådets och kyrkoherdens uppdrag att fortsätta med 42 pilgrimskonfirmander och konfirmera dem 4 juni. I övrig har jag inga kommentarer”, skriver han.

LÄS MER:Upprörda församlingsbor manifesterade för avsatt präst

LÄS MER:Biskopen om prästbråken på Orust och i Ucklum: ”Beklagligt”

LÄS MER:Oenighet bland ledamöter i kyrkorådet – trots det avslutas tjänsten

ANNONS