Det tomma cykelstället vid affären väcker funderingar

Att så få människor väljer att cykla till affären väcker funderingar. Om fler cyklade istället för att ta bilen hade mycket varit vunnet, anser insändarskribenten.

ANNONS

Jag blir lika fundersam varje gång när jag kommer till affären på min cykel och ser bilkaoset omkring mig. Där trängs och köar mängder av bilar för att hitta en plats att parkera på.

Själv kan jag lugnt (men försiktigt!) ställa cykeln i det tomma cykelstället och gå in och handla. En stor fullpackad ICA-kasse går lätt ner i min cykelväska på sidan, och med elcykel blir det inte ens tungt.

Jag är varken särskilt sportig eller cykeltokig; jag har bara fått in vanan att tänka på cykelalternativet före bilen. När väl allt är på plats med både hjälm och varma kläder och cykeln står färdklar i källaren så finns inget motstånd alls.

ANNONS

Det är oftast till och med så att det är mer lockande att hoppa upp på cykeln och få lite frisk luft än att backa ut bilen.

Jag vet! Alla har inte nära varken till affär eller annan service. Desto viktigare då att vi som har det, tar för vana att välja cykel så ofta vi kan. Så får de andra köra bil – åtminstone tills vi har en kollektivtrafik som matchar.

Där jag bor på Tjörn finns det flera tusen personer i cykelför ålder som alla har mindre är två kilometer till affären. Om det stora flertalet av oss tog för vana att välja cykeln före bilen varje gång det var möjligt skulle så mycket vara vunnet: vi hjälper kommunen att hålla sin koldioxidbudget, oss själva att få frisk luft och bättre hälsa – och ICA-handlaren slipper bygga ut sin alldeles för trånga parkering!

Gunilla

ANNONS