Stenungsundsborna förtjänar ett vuxet och ansvarsfullt uppträdande, där inget parti utesluts från möjligheten att verka på lika villkor och valresultatet borde förstås spegla oppositionsplatserna någorlunda proportionerligt. Det skriver SD Stenungsund i ett debattinlägg. Arkivbild
Stenungsundsborna förtjänar ett vuxet och ansvarsfullt uppträdande, där inget parti utesluts från möjligheten att verka på lika villkor och valresultatet borde förstås spegla oppositionsplatserna någorlunda proportionerligt. Det skriver SD Stenungsund i ett debattinlägg. Arkivbild Bild: Annika Sahlin

En snedvriden fördelning är ingen seger för demokratin

Stenungsundsborna förtjänar ett vuxet och ansvarsfullt uppträdande, där inget parti utesluts från möjligheten att verka på lika villkor och valresultatet borde förstås spegla oppositionsplatserna någorlunda proportionerligt. Det skriver SD Stenungsund i ett debattinlägg.

ANNONS

I valet fick Sverigedemokraterna ett ökat förtroende, var 6:e Stenungsundsbo röstar idag på oss. Vi är därmed det största partiet i opposition men i tisdagens tidning kunde vi läsa om att fördelningen av "oppositionens" platser redan skett trots att nästan halva oppositionen i Stenungssund verkar uteslutits.

Med oheliga allianser kan man slippa ta hänsyn till väljarunderlaget men förfarandet är ett missbruk av demokratins spelregler som bara skapar misstro. Stenungsundsborna förtjänar ett vuxet och ansvarsfullt uppträdande, där inget parti utesluts från möjligheten att verka på lika villkor och valresultatet borde förstås spegla oppositionsplatserna någorlunda proportionerligt.

En snedvriden fördelning är ingen seger för demokratin. På sikt brukar ett sådant förfarande dock inte gynna partier som missbrukat spelreglerna då vanligt hederligt folk inte gillar sådana metoder utan anser att det är en rättvisefråga- att alla röster är lika mycket värda.

Sverigedemokraterna förutsatte att alla demokratiska partier skulle värna demokratins spelregler och att vi som största oppositionsparti skulle släppas fram i presidium och få en rättvis möjlighet till insyn som både Centern och Vänsterpartiet får i sin "oheliga allians". Det är beklagligt om så inte sker.

Inget parti vill att proportionella val ska behöva användas och vi hoppas därmed att vi kan nå en pragmatisk fördelning.

Christina Svensson Ordförande SD Stenungsund

Tomas Palm Gruppledare

LÄS MER:Här är partierna som bildar opposition för Stenungsund

LÄS MER:Fortsatt borgerligt styre på Tjörn

ANNONS