En våldsutsatt kvinna ska aldrig behöva stå ensam!

När en våldsutsatt kvinna tagit det svåra beslutet att lämna ska hon aldrig behöva stå ensam. Vårt samhälle måste finnas där för henne. Det skriver MP i ett debattinlägg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

“Varför lämnar hon inte bara?” Det är en fråga som ofta hörs vid berättelser om mäns våld mot kvinnor. Många har svårt att förstå hur psykiskt och fysiskt våld långsamt förvärras och normaliseras av den som utsätts. Svårt att förstå hur det begränsar den våldsutsattas livsutrymme mer och mer och hur våldet kan bryta ner en människa.

Det krävs mycket styrka för att lämna en person som man en gång har älskat, men som har brutit ned en. Det kan finnas oro för gemensamma barn, för ekonomi, bostad och allt annat praktiskt. Och det kan vara farligt.

Det mesta dödliga våldet kommer efter att en kvinna signalerat att hon vill lämna förövaren. Därför måste samhället bli bättre på att snabbt ge det akuta skydd hon behöver. Idag, på internationella kvinnodagen, vill vi särskilt lyfta en viktig reform för att fler kvinnor ska kunna lämna en våldsam man: En dörr ut.

Miljöpartiet vill att kommunerna, i samverkan med regioner och Polismyndigheten, ska säkerställa att varje kvinna som lämnar en våldsam relation ges en samlad ingång till samhällets stöd – en dörr ut ur våldet. Det ska räcka med en kontakt för att få det stöd som behövs: dokumentation av skador, vittnesmål, personskydd, skyddat boende, hjälp med barnens situation och skolgång, samt insatser från socialtjänsten och vården.

En sådan funktion kan få fler att våga lämna. Och rädda liv.

När en våldsutsatt kvinna tagit det svåra beslutet att lämna ska hon aldrig behöva stå ensam. Vårt samhälle måste finnas där för henne.

Märta Stenevi, språkrör (MP)

MP Orust

MP Tjörn

MP Stenungsund

LÄS MER:Stoppa mäns våld mot kvinnor

LÄS MER:Stå upp för era mödrar, systrar och döttrar!

LÄS MER:A-traktorerna är inte problemet – utan det är tidtabellerna

ANNONS