Ett nytt misslyckande i konflikten Israel/Palestina

”Den israeliska ledningen räknar kallt med att regeringar i Väst, som den svenska, kommer att fortsätta avstå möjligheten att sätta stopp för dödandet och kräva ansvar av förövarna”, anser skribenten.

ANNONS
|

Det svenska ordförandeskapet i EU har nått sitt slut för denna gång och man har uppenbart misslyckats i att göra skillnad, och ta verkningsfulla initiativ, i flera av samtidens viktiga frågor – som klimat och miljö, fred och nedrustning. En fråga där man tragiskt nog än en gång misslyckats är den som rör konflikten i Israel/Palestina.

Den israeliska ockupationen av Palestina, som pågått sedan 1967, har på senare år förvärrats med ökat våld, rivning av palestinska hem, fördrivningar, arresteringar, tortyr och fängslanden. Israel har flyttat in omkring 700 000 personer ur sin egen befolkning att leva i illegala så kallade ”bosättningar” på ockuperad mark – och beväpnade bosättare gör ständiga raider mot palestinska samhällen, misshandlar människor och förstör egendom.

ANNONS

Den israeliska armén har, under den nya högerextrema regeringen, intensifierat sin verksamhet på det ockuperade Västbanken – med dagliga raider med tungt beväpnad militär mot palestinska hem i jakt på ”terrorister”.

Förra året blev det hittills dödligaste för palestinier sedan 2005, då FN påbörjade en registrering. Bland över 200 dödade palestinier fanns 53 barn. Hittills i år har 28 barn dödats av den israeliska armén.

En händelse sticker ut, den 19 juni, när soldaterna uppvisade extremt våld och 7 palestinier dödades och närmare 100 skadades. Utan reaktioner från omvärlden – inklusive det svenska ordförandeskapet i EU. Bland annat användes, för första gången på många år, stridshelikoptrar.

Den israeliska ledningen räknar kallt med att regeringar i Väst, som den svenska, kommer att fortsätta avstå möjligheten att sätta stopp för dödandet och kräva ansvar av förövarna. Och i FN stoppar USA alltid varje försök att åstadkomma någon rättvisa för palestinierna. Så länge som vi vanliga medborgare håller tyst och inte engagerar oss, och tar reda på vad vi kan göra, kommer ingenting att förbättras – och palestinska barn fortsätta dödas av den israeliska arméns kulor.

Gunnar Olofsson, Palestinagrupperna

ANNONS