Höjd hyra drabbar de som redan kämpar mest

Nu plockas det maximala beloppet ut istället för att man låter pengarna gå till nödvändiga renoveringar av eftersatta hus, menar Hyresgästföreningen.

ANNONS
|

Matkostnader skenar, arbetslösheten ökar, vi har haft en reallönesänkning och osäkerheten gör sig alltmer påmind för Stenungsunds invånare och hyresgäster. Nu har hyresförhandlingarna strandat då Stenungsundshem inte nöjer sig med mindre än 7,7 procents hyreshöjning efter att ha inlett med att begära 9 procent.

En faktor som spelar in i hyreshöjningarna är kommunstyrets tolkning av att bolaget enligt EU-lagstiftning ska drivas affärsmässigt och gå med vinst. Det är dock helt upp till kommunen som ägare att ange hur stor den vinsten ska vara. Nu plockas det maximala beloppet som lagen tillåter ut istället för att man låter pengarna gå till nödvändiga renoveringar av eftersatta hus.

ANNONS

När Stenungsundshem föredrog sin årsredovisning vid kommunfullmäktige den 7 mars höjdes röster från flertalet partier i oppositionen om att kommunen skulle avstå sin vinstutdelning detta år vilket redan skett i flera andra kommuner. Det var dock för döva öron från S- och M-styret. Det är svårt att se detta som något annat än ett svek från Socialdemokraterna som då ställer sig bakom att ytterligare belasta de som redan kämpar mest.

Styrelsen, Hasselbackens Lokala Hyresgästförening genom Helene Möller

ANNONS