Hushållen behöver stöd för att klara de stigande priserna

Regeringen måste återkomma med en plan för hur skolan, vården och omsorgen kan tryggas under lågkonjunkturen, skriver Janette Olsson (S).

ANNONS
|

Inflationen vi i Sverige upplever nu är den högsta på ett 30-tal år och märks varje gång man går in i en mataffär. Prisuppgångarna syns brett i ekonomin. Matpriserna ökar snabbt.

Ekonomer spår också att det är en tidsfråga innan arbetslösheten börjar öka. Det är inte bara hushållen som drabbas av kostnadsökningarna. Det gäller välfärden också. Sjukvården, skolan och omsorgen kan inte användas som krockkudde för att klara krisen. Genom ytterst begränsade resurser som regeringen skjuter till välfärden i budgeten för 2023 kommer många kommuner och regioner i praktiken att tvingas skära ner på grund av de ökade kostnaderna. Det kommer att innebära färre sjuksköterskor, färre lärare och sämre välfärd. Välfärden kan stå inför ett stålbad. Det är oacceptabelt. I tuffa tider behöver välfärden säkras. Så gjorde vi under coronapandemin. Så behöver man göra igen.

ANNONS

Regeringen måste återkomma med en plan för hur skolan, vården och omsorgen kan tryggas under lågkonjunkturen. Hushållen behöver stöd för att klara de kraftigt stigande priserna på mat, räntekostnader och elräkningar. Vi kräver en plan för hushållens ekonomi, en plan för att skydda välfärden och en plan för jobben under lågkonjunkturen. Det duger inte att som Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson gör, sätta sig i passagerarsätet och vänta på att läget ska bli bättre. Då har man inte fullt ut förstått hur tufft det är just nu för vanligt folk.

Janette Olsson, Socialdemokraterna

ANNONS