Det är dessa personer som tar hand om era äldre och kanske just dig om inte en allt för lång framtid, skriver insändarskribenten.
Det är dessa personer som tar hand om era äldre och kanske just dig om inte en allt för lång framtid, skriver insändarskribenten. Bild: Getty Images

Kommer hem förtvivlad varje dag efter jobbet på hemtjänsten

Det är dessa personer som tar hand om era äldre och kanske just dig om inte en allt för lång framtid, skriver ”En förbannad och förtvivlad anhörig”.

ANNONS
|

Jag skriver detta i egenskap av nära anhörig till anställd inom hemtjänsten i Tjörns kommun. Som de flesta vet, är arbetsförhållandena inom denna yrkeskår väldigt hårda. Och det blir bara värre och värre! Jag är medveten om att ni är många som är ledsna på att läsa och höra om detta. Men hur skall vi kunna få en förändring ifall vi inte påpekar missförhållanden?

Nu har saker verkligen ställts på sin spets. Från att tidigare delat hembesöken på tre vårdgivare under ett arbetspass, har man nu dragit ner arbetsstyrkan till två vårdgivare. Då skall ni veta att detta gäller cirka 45 hembesök per arbetspass. Det betyder att varje vårdgivare ska hinna med runt 22 hembesök på en arbetsdag! Till detta skall läggas alla larm från vårdtagare som kommer in varje arbetspass, som måste prioriteras. Observera att Tjörns kommun inte har en egen avdelning som ansvarar för detta.

ANNONS

Personen jag skriver om, kommer hem helt dränerad och förtvivlad varje dag! Jag vill att du som läser detta, tar en stund och funderar kring hur du själv skulle må på din arbetsplats ifall du:

• Inte hinner göra toalettbesök.

• Ständigt möts av upprörda vårdtagare och anhöriga till dessa, för att du är sen.

• Har dåligt samvete för att inte hinna göra det där ”lilla extra” för dessa utsatta människor som vi är satta att vårda.

• Inte vågar svara i telefon under den tid du är ledig, på grund av risken av att bli beordrad övertid.

• Känner att du inte räcker till för din egen familj, då återhämtning från arbetet tar så stor del av den lediga tiden.

• Och som en käftsmäll, öppnar lönekuvertet varje månad och åter igen blir påmind hur lågt värderad man är som anställd.

Detta är ohållbart! Fler och fler säger upp sig och mycket snart vill inte någon arbeta inom äldrevården. Om denna utveckling fortsätter, får vi väl gå tillbaka till seder och bruk från historien med ättestupa. För jag förstår inte vad alternativet skulle vara.

Och för att driva in den sista spiken i kistan, har vår regering nu föreslagit att höja lönekravet för personer utan svenskt medborgarskap, men med arbetstillstånd i vårt land, till 34 200 kronor. Det vill säga medianlönen i Sverige. Vilket slår undan benen för de som fortfarande ställer upp och sliter i detta yrke. Ge mig gärna exempel på underskötare/sköterskor som uppfyller detta krav på månadslön. Svensk medborgare eller ej.

Om ni inte tycker att denna yrkeskår är så viktig att värna om, kan ni ju bläddra eller scrolla vidare. Men jag vill att ni skall betänka att det är dessa personer som tar hand om era äldre och kanske just dig om inte en allt för lång framtid.

Hälsningar från en förbannad och förtvivlad anhörig

ANNONS