Oacceptabelt att 16-åringar får byta juridiskt kön

Det finns många exempel på begränsad omdömesförmåga och konsekvenstänk när det gäller 16-åringar, skriver Gunnar Lidén.

ANNONS
|

Jag vill först framföra att jag är mycket nöjd med vad nuvarande regering har åstadkommit under den korta tiden sedan valet, många viktiga förändringar har gjorts för att trygga samhället och dess invånare.

Det som upprör mig är den trend jag upplevde under gårdagens cirkusliknande rättfärdigande av en i grunden bra, men i en mycket viktig del dålig, bedömning om lämplig ålder för att byta juridiskt kön.

Mer än 90 procent av svenska folket är emot 16-årsgränsen liksom många riksdagsledamöter, men alla utom två rakryggade, böjde sig för sitt partis partipiska och hot om konsekvenser om de inte röstade ja till förslaget. Är detta den tillämpning av demokratin som nu och framöver kommer att gälla?

ANNONS

Om så, gäller obegränsat antal varningsflaggor!

Med lite ödmjukhet, diplomatik och bra ledarskap hade detta kunnat undvikas samtidigt som tron på politiker och demokratin hade kunnat förbättras.

Lite sunt förnuft om ålder för att få göra olika saker:

• 20 år: Handla på Systembolaget, verkar vara en vettig avvägning när det gäller livserfarenhet, konsekvenstänk och omdömesförmåga, även om det är risk för att bli beroende.

• 18 år: Rösta och ta körkort, något mindre av livserfarenhet, konsekvenstänk och omdömesförmåga men acceptabelt.

• 16 år: Byte av juridiskt kön, mycket mindre av livserfarenhet, konsekvenstänk och omdömesförmåga som är helt oacceptabelt för ett livsviktigt beslut. Det finns många exempel på begränsad omdömesförmåga och konsekvenstänk när det gäller 16-åringar som förare av A-traktorer/mopeder, kriminaliteten som kryper ner i åldrarna.

Om man lägger ihop ovan årtal blir det ett genomsnitt av 18 år. Detta ärende borde ha skickats tillbaka till utskottet och med lite god vilja och bra diplomati resulterat i ett 18-årsbeslut.

Gunnar Lidén

ANNONS