Ojämställdhet mellan könen är vår tids största orättvisa

Kvinnors rättigheter är i fokus den 8 mars. Därför kommer STO FN-förening vara på plats på Fregatten 11 mars, skriver de i ett debattinlägg.

ANNONS
|

Vid krig och oro i ett land är det alltid kvinnor och barn som drabbas mest.

Vi ser med oro på förhållandena i bland annat Iran och Afghanistan.

Kvinnors rättigheter och möjligheter att uttrycka sin mening minskas, risken att fängslas eller att bli åtalad för ett beteende som inte accepteras av myndigheterna ökar och våld mot kvinnor accelererar.

Ojämställdhet mellan könen är vår tids största orättvisa. Över hela världen har kvinnor sämre möjligheter än män – enbart för att de är kvinnor. Jämställdhet är ett effektivt sätt att bekämpa fattig-dom och skapa förutsättningar för fredliga samhällen.

Enligt mål 5 i Agenda 2030 ska varje stat som skrivit under verka för jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt, bl a genom att stoppa barnäktenskap, kvinnlig könsstympning och andra skadliga traditioner. Tyvärr är många länder på tillbakagång och har nu lång väg för att uppnå målen.

ANNONS

Det som krävs är engagemang och beslut på alla nivåer, inte minst politiskt. Lokala initiativ bidrar till global förändring. Vi som kan utnyttja yttrandefriheten i vårt land bör påverka och stå upp för kvinnor i andra delar av världen. Vi kan skriva på upprop, delta i manifestationer, diskutera med våra vänner och kollegor och även påverka via våra folkvalda.

Vi i STO FN-förening vill uppmärksamma FN:s internationella kvinnodag den 8 mars. Vi kommer därför att finnas på plats i Fregatten på lö 11/3. Kom gärna och diskutera med oss!

Lea Ek och Sylvia Wallin, STO FN-förening

LÄS MER:Västtrafik missar 500 miljoner varje år på grund av fuskåkning

LÄS MER:Nu kommer elstödet – det här gäller

ANNONS