Pinsamt att förminska elevernas rätt till utbildning

I stället för att sitta i ett klassrum befinner sig eleverna i korridorerna, utan vuxen uppsyn, skriver Ludwig Andréasson (S).

ANNONS
|

Replik på ”Oppositionen gråter krokodiltårar”.

Det är beklagligt att läsa hur ordförande i barn- och utbildningsnämnden på ett sådant ringaktat vis väljer att bemöta vår kritik. Att i samma text också förminska elevernas rätt till utbildning och personalen i skolans arbetsmiljö är pinsamt.

För att hantera de extra kostnaderna har vissa verksamheter, till exempel skolor valt att inte ta in vikarier. Det betyder att lärare får täcka upp för varandra och ta sin planeringstid i anspråk, för att vid ett senare tillfälle göra det som var tänkt att hinnas med, förmodligen efter arbetsdagens slut eller hemma. De lektioner som inte blir täckta blir inställda (de kan vara många) och eleverna går miste om lärtillfällen, något de aldrig får igen. I stället för att sitta i ett klassrum befinner sig eleverna i korridorerna, utan vuxen uppsyn. Mobbning, oro och andra mindre bra saker sker då.

ANNONS

Politiken handlar inte enbart att siffrorna ska stämma. För bakom alla siffror finns det människor. Det handlar helt riktigt om en jätteliten summa i förhållande till hela den kommunala budgeten, men det är en summa som verkligen påverkar i verksamheten. En summa som medverkar till stress, färre lärtillfällen och oro. Det är en summa som känns.

Slutligen: det går – om man verkligen vill – att ge ett svar utan att vara arrogant.

Ludwig Andréasson (S)

ANNONS