Prioritera om och låt skolan vara kvar - åtminstone en tid

Vi har inte mycket här ute på landsbygden, det enda vi ville ha var en skola och förskola. Nu har det ändrats, nu vill vi också ha en fungerande demokrati. Inte maktmissbruk, skriver insändarskribenten.

ANNONS

Efter kommunfullmäktige 14/12 står det klart. De styrande politikerna är villiga att göra vad som helst för att bruka sin makt.

De tagit beslut med kort varsel för att överrumpla skolans föräldrar och övriga bybor. De har valt att inte lyssna eller föra en dialog. Att fatta beslut om stängning av skolan trots att de vet att folkinitiativet är inlämnat och att det är tillräckligt med underskrifter. De har valt att fatta beslut om skolans stängning först för att månaden efter fatta beslut om en folkomröstning.

Jag har varit på alla kommunfullmäktige sedan i maj (bortsett från 14/12 då Ucklumskolan låg som punkt 32) och jag är förvånad och förfärad över de argument som lyfts från majoriteten.

ANNONS

Vi har fått höra att de har ont i magen, ställt Ucklumbarnen mot de funktionshindrade. Jämfört Ucklumskolan med gamla kyrkor på norska landsbygden.

Att det krävs en bank för att vara ett levande samhälle, att det inte går att utbilda världsmedborgare i Ucklum, samtidigt som alla kommunens skolor är bra. Att det inte är någon idé att fråga initiativtagarna om valsedelns utformning - för de skulle ändå inte hålla med. Vi har fått höra att vi har representativ demokrati vilket tydligen innebär att de som får flest röster kan göra vad de vill - att de kan skita fullständigt i vad folket faktiskt önskar.

Det är också Ucklumbornas fel att förtroendet för demokratin sviktar. Och det är de styrandes skyldighet att ha propaganda på valsedlarna, annars vet ju inte folket vad de vill...

Fokus har flyttats från barnen och deras utbildning. Det är inte vi som gjort det, det är ni. För beslutet är fattat utifrån att spara pengar och det var det från början.

Vi har inte mycket här ute på landsbygden, det enda vi ville ha var en skola och förskola. Nu har det ändrats, nu vill vi också ha en fungerande demokrati. Inte maktmissbruk.

E6 har rasat. Vi får leva med omledningstrafiken. Vi har långt till allt. Vi vet aldrig hur lång tid det tar att ta sig någonstans. Ibland 15 minuter ibland tre timmar. För det smäller på vägen och det smäller ofta. Vi vill inte att några barn ska vara med när de smäller. Vi vill inte att de varken ska uppleva eller se en krock.

Vi vill inte att de ska sitta i bilkö istället för i klassrummet. Förutsättningarna har ändrats och det borde även ert beslut ha gjorts. Låt skolan vara kvar, i alla fall tills det är normal belastning på väg 650.

Prioritera barnen och då menar jag ALLA barn i kommunen.

Snälla!

Emma Andersson

Ucklumbo och orolig förälder

ANNONS