Prioritera rätt och rädda barn och unga från utanförskap

Det är ett stort bekymmer att kommunerna inte ser kopplingar mellan utanförskap och bristerna i socialtjänsten. Pengar är ingen bristvara, utan det är prioriteringar det handlar om, skriver insändarskribenten.

ANNONS
|

Nästan dagligen kan vi läsa om barn och unga som lever i utanförskap och i kriminella miljöer begår olika brott, ibland fasansfulla brott.

Det är inte konstigt! Kommunerna runt om i landet har i stort sett plockat bort alla möjligheter för barn att leva och växa in i samhället, in i Sverige som ju är ett fantastiskt land att leva och bo i i flera mätningar.

Dock är det ett stort bekymmer att man från kommunernas sida inte ser kopplingen mellan utanförskap, ekonomiskt tuffa miljöer, näst intill inga tidiga insatser från socialtjänstens sida, inga fritidsgårdar, ingen eller näst intill ingen skolhälsovårdspersonal, kuratorer, psykologer, skolsköterskor som kan fånga upp våra värdefulla barn som är på väg att halka ut ur samhället och in i kriminalitet och hård verklighet. Socialtjänsten är ju också ett sorgligt kapitel. Vi ser varje stund om indragningar och besparingar vilket ju helt givet också leder till sämre möjligheter att utföra det jobb som de är satta att sköta.

ANNONS

Är verkligen pengar viktigare än att styra upp den negativa utvecklingen som vi ser i i stort sett varje kommun i Sverige oavsett styre, så ingen kan slå sig för bröstet och säga att vi gjorde allt!

Pengar är ju absolut ingen bristvara egentligen utan det är prioritering det handlar om. Fundera bara på vad era kommundirektörer har för lön och hur många människor de pengarna skulle hjälpa, så får ni perspektiv!

Rädda barnen NU!

Stefan Lindkvist, antirasist, normkritiker och aktivist

ANNONS