(S) skjuter över ansvaret på andra när det inte fungerar

Oavsett Socialdemokraternas position inom politiken, vid makten eller i opposition, verkar det alltid vara någon annans fel när saker och ting inte fungerar, skriver insändarskribenterna.

ANNONS

Svar till: ”SD-regeringens passivitet drabbar Stenungsundsborna”, publicerad 5 februari.

Den 5 februari 2024 läser vi i ST-tidningen hur de två socialdemokratiska politikerna Janette Olsson från Västra Götalandsregionen och Melisa Nilsson från Stenungsunds kommun ondgör sig över uteblivna statsbidrag till kommuner och regioner.

Det är synnerligen intressant att de genomgående använder de begreppet ”SD-regeringen” och för läsaren kan man nästan få intrycket av att Sverigedemokraterna sitter i regeringen – det gör vi tyvärr inte. Men att sprida desinformation är i vanlig ordning inget främmande för Socialdemokraterna.

Det är uppenbart att Socialdemokraterna har målat ut Sverigedemokraterna som sin huvudmotståndare och försöker blanda ihop regeringens politik i stort med de punkter som finns i Tidöavtalet.

Gällande sakfrågan så har finansministern varit helt på det klara med hur illa landets ekonomiska situation, efter åtta år av Socialdemokratiskt ledd regering, är.

Skälet till dagens underskott härrörs i huvudsak till ökade pensionsavsättningar då de ska inflationssäkras. De höjda kostnaderna för pensionerna är hela 30 miljarder kronor högre 2024 jämfört med 2022, och denna siffra är bara för regionerna. Det är dock viktigt i sammanhanget att påtala att regioner och kommuner de tre senaste regionerna gjort ett samlat överskott på över 160 miljarder kronor.

Dessa kostnader är en tillfällig ”puckel” som redan 2025 spås återgå till mer normala nivåer. Detta vet Socialdemokraterna mycket väl om.

Ändå skriker de om mer pengar från regeringen för att de själva inte vill ta ansvar i kommuner och regioner. En viktig del i att få ner inflationen är en stram finanspolitik och med Socialdemokraternas politik skulle det sannolikt leda till att det kommer ta ännu längre tid till att pressa ner inflationen.

Både i Västra Götalandsregionen och i Stenungsunds kommun styr Socialdemokraterna och i stället för att ta ansvar och prioritera kärnuppdraget så fortsätter de med det så kallade Sosseslöseriet, det vill säga lägger skattepengar på saker som inte tillhör regionernas eller kommunernas kärnuppdrag.

Oavsett Socialdemokraternas position inom politiken, vid makten eller i opposition, verkar det alltid vara någon annans fel när saker och ting inte fungerar. I stället för att agera beslutsamt och ta ansvar som styrande i regioner och kommuner, är det regeringen som ansvarig.

Vi Sverigedemokrater i både kommun och region är beredda att ta ansvar genom att prioritera kärnuppdraget i stället för att ta äran för allt som är bra och skylla allt som är dåligt på någon annan.

Håkan Lösnitz

Regionråd (SD)

Västra Götalandsregionen

Tomas Palm

Gruppledare (SD)

Kommunfullmäktige Stenungsund

Christina Svensson

Ordförande

Sverigedemokraterna Stenungsund

ANNONS