Skapa lokala klimatmedborgarråd

Ett medborgarråd kanske inte är den optimala formen för alla slags åtgärder, men det kunde bli en startpunkt för vidare initiativ och andra lokala forum, skriver insändarskribenten Karin Vendt.

ANNONS

Det har formulerats krav och även motioner till Sveriges riksdag att använda sig av ett nationellt medborgarråd för att ta fram en slagkraftig klimatpolitik.

Det är ett bra förslag, men tänk om vi kunde bredda den ambitionen och skapa lokala klimatmedborgarråd på kommunal nivå – gärna ett råd i varje stadsdel och by! Man kunde bland annat diskutera vilka kommunpolitiska eller andra åtgärder som krävs för att minska vår stadsdels klimatavtryck från de privata transporterna, som ju står för en stor del av klimatutsläppen.

Ett medborgarråd kanske inte är den optimala formen för alla slags åtgärder, men det kunde bli en startpunkt för vidare initiativ och andra lokala forum. Där vi samhällsmedborgare blir delägare av klimatfrågan, och börjar prata med varandra. Ett första steg kan vara att ni med mig som längtar efter en aktiv omställning framför detta förslag till er kommun.

Karin Vendt

ANNONS