”Vill vi även i framtiden kunna uppleva ’kosläpp’ och se betande djur i vårt närområde så behöver vi alla tänka till och värna om den svenska bonden”, menar insändarskribenten.
”Vill vi även i framtiden kunna uppleva ’kosläpp’ och se betande djur i vårt närområde så behöver vi alla tänka till och värna om den svenska bonden”, menar insändarskribenten. Bild: Alfred Dikalow

Skuttande kossor gör barn glada

Det gäller att göra medvetna val i vardagen för att våra bönder skall kunna fortsätta att vara bönder, skriver signaturen Sunt bondförnuft – en bristvara idag.

ANNONS
|

Säg den förälder/vuxne som inte blir varm i hjärtat då barnen kiknar av skratt och deras ögon tindrar av glädje när de får se när nyutsläppta kossor skutta och busa runt i gröngräset!

Vill vi även i framtiden kunna uppleva ”kosläpp” och se betande djur i vårt närområde så behöver vi alla tänka till och värna om den svenska bonden och våra bönder i STO-området, som dessvärre blir färre och färre. Det gäller att göra medvetna val i vardagen för att våra bönder skall kunna fortsätta att vara bönder.

Vi behöver ALLA tänka till när det gäller exempelvis nybyggnation, för både bostäder och industri, och vilken mark som tas i anspråk. Om det hela tiden går ut på att kringgå lagstiftningen (Miljöbalken 3 kap 4§) och brukningsvärd mark/jordbruksmark skall tas i anspråk för att det är enklare och billigare att bygga där än på annan mark, exempelvis impediment, så är vi illa ute och gör det väldigt svårt/omöjligt för våra bönder att odla mat till oss människor och sina djur.

ANNONS

Våra bönder står inför många tuffa utmaningar såsom dyrare omkostnader för el, gödsel, bränsle och plast till rundbalarna (denna plast samlas in och återvinns) samt icke minst klimatförändringarna. Betänker vi att vi har dessa klimatförändringar som inte bara påverkar oss i lilla Sverige och STO-området utan i hela världen, vi har krig och oroligheter i vår närhet (Ukraina-Ryssland, båda är stora matexportörer) och vi blir fler och fler människor på jorden som behöver mat så borde vi verkligen ”dra i handbromsen” och värna om våra bönder och all vår odlingsvärda jordbruksmark. Mark som har bebyggts går ALDRIG att återställa!

Även när vi handlar dagligvaror behöver vi alla tänka till en extra gång! Till exempel när du står och ska välja den där köttbiten till sommarkvällens grillning. Vilket alternativ tror du i förlängningen är det bästa valet, den billiga ”oxfilèn” som har transporterats från andra sidan jordklotet eller den svenska, vid första anblick, något dyrare köttbiten som ser till att vi har en inhemsk matproduktion där reglerna för bl a djurproduktion och djurens väl är väldigt högt ställda?! Detta gäller även mejeriprodukter och spannmålsprodukter.

Om vi hela tiden väljer det för stunden enklaste och billigaste alternativet så kommer det att stå oss dyrt i framtiden!

För närvarande finns samråd avseende Borealis planer på uppförande av ny anläggning avseende kemisk plaståtervinning ute på deras hemsida. Synpunkter kan lämnas t o m 31 maj. I samrådet kan man se att Borealis avser att ta ca 23 hektar prima jordbruksmark i anspråk för detta bygge inklusive omdragning av väg. Värnar du om vår jordbruksmark och den inhemska matproduktionen tycker jag att du skall lämna dina synpunkter om detta bygge och andra planer framöver som berör byggnation på jordbruksmark!

Med önskan om att även framtidens barn skall få uppleva skuttande kossor och äta svensk, närproducerad mat!

Sunt bondförnuft – en bristvara idag

ANNONS