Sorgligt att Hakefjorden knappt har någon fisk längre – rösta i EU-valet

Valet den 9 juni till Europaparlamentet är avgörande om vi skall kunna rädda haven, skriver Håkan Petersson (MP).

ANNONS
|

Valet den 9.e juni till Europaparlamentet är avgörande om vi skall kunna rädda haven. Det är med sorg man ser att Hakefjorden knappt har någon fisk längre. Sälarna hittar ingen mat och krabborna breder ut sig. Allt för att torsken saknas då trålarna dammsuger haven och ödelägger bottnarna. Sverige bestämmer inte över våra hav. Det är EU:s fiskepolitik som styr och haven i EU hör till de mest utfiskade i världen. EU:s fiskerilagstiftning säger att fisket skall vara hållbart, definierat av forskningen. Trots det bidrar Sveriges lantbruksminister till högre kvoter än vad forskningen medger. Varför? För att trygga fisket och fiskarna säger ministern. Men vem tryggar fisket när det inte längre finns något att fiska?

ANNONS

Norge införde totalt fiskestopp. Båtarna lades på land med ekonomiskt stöd. Det fick ”Vesterhavet” att åter bubbla av fisk, precis som här när jag var grabb. Utfiskningen går att lösa men då behöver miljön din röst i EU. Bland svenska parlamentariker säger Naturskyddsföreningen i sin ranking av svenska europaparlamentariker att Miljöpartiets tre parlamentariker guld, silver och brons, följt av en vänsterpartist.

Miljöpartiet går till val på klimatet, klimatet och åter klimatet. Det kan låta tjatigt, men vi har än så länge bara ett klot att befolka. Klimatet måste vara styrande också för fiskeindustrin och deras lobbyister. Miljöpartiet är alltså inte, som belackarna säger, emot. Vi är för. För det klimatsmarta livet och levande hav, men det kräver att miljöpolitikens beslut realiseras och fiskepolitiken inte förfuskar fiskerilagstiftningen. Miljöpartiet och den gröna gruppen i EU hoppas kunna stärka skyddet genom EU:s föreslagna havslag. Med din hjälp sänder vi återigen Isabella Lövin till EU. Hon, som var en av tre europeiska kvinnor, som fick in kravet på forskningsbaserade fiskekvoter i fiskerilagstiftningen. Denna gång för att ge havet en egen lagstiftning som kan trygga det kustnära fisket och fritidsfiskarens framtid.

Håkan Petersson, Miljöpartiet Stenungsund

ANNONS