Sticker även Tjörns vuxna huvudet i sanden?

Att tala om att det kom en samtyckeslag 2018 är viktigt och att den innebär att om någon tvingar sig till en sexuell handling i en relation är den kriminell, skriver Maud Hultberg (S).

ANNONS
|

Vuxenvärlden sticker huvudet i sanden och har svårt att tala om att många ungdomar har blivit utsatta för sexualbrott. Detta framgår då författaren och polisinspektören Simon Häggström är ut och föreläser på olika gymnasieskolor.

Simon Häggström är specialiserad på prostitution och människohandel i Stockholm.

Han presenterar siffror som att 36 procent av tjejerna och 12 procent av killarna bland 3 282 tillfrågade gymnasieungdomar i Sverige någon gång har blivit utsatta för sexuellt övergrepp.

GÖTEBORG 20180114
Fackeltåg i Göteborg för alla som står bakom #metoo-uppropen och för att visa stöd för alla som fallit offer för sexualbrott. Under söndagen arrangeras det fackeltåg och manifestationer på många olika platser runt om i landet.
Foto: Thomas Johansoon / TT kod 9200
GÖTEBORG 20180114 Fackeltåg i Göteborg för alla som står bakom #metoo-uppropen och för att visa stöd för alla som fallit offer för sexualbrott. Under söndagen arrangeras det fackeltåg och manifestationer på många olika platser runt om i landet. Foto: Thomas Johansoon / TT kod 9200 Bild: Thomas Johansson/TT

Siffrorna kommer från undersökningen Unga, sex och internet efter Metoo 2021.

Detta kryper ned i åldrarna. Tjejjouren i Jönköping larmar om att var tionde niondeklassare som dejtar eller har en partner har någon gång utsatts för sexuella övergrepp i sin relation.

ANNONS

Strypsex och bli dragen i håret och smärta vid samlag är inget ovanligt. Hårt sex har blivit mer vanligt. (Uppdrag granskning mars 2023)

Att tala om att det kom en samtyckeslag 2018 är viktigt och att den innebär att om någon tvingar sig till en sexuell handling i en relation är den kriminell.

Det kom också en ny läroplan hösten 2022 om ”Sexualitet, samtycke och relationer”. I den läroplanen står det att skolan ska förmedla betydelsen av samtycke och att eleverna ska få hjälp att ”utveckla ett kritiskt tänkande till pornografi”.

Jag tänker att i ett övergångsskede kommer dessa lektioner att se olika ut beroende vilken kunskap läraren har.

En lärare yttrar enligt Skolverket att ”Vi blev generade allihop många gånger och fulskrattade tillsammans”. Hen säger vidare att det här är ett område som handlar om att känna, då går det inte att vara sval och distanserad.

Detta är en del av det förebyggande arbete som föräldrar och skola ska göra tillsammans med barn och unga.

Att skapa en värdegrund att vila mot så barnet kan växa och bli en trygg ungdom.

Hur har vi det då på Tjörn? Enligt förvaltningschefen på barn- och utbildningsförvaltningen är hen trygg med att kompetensen finns hos lärarna. Men vilken uppfattning eleverna har, vet vi inte då det inte gjorts någon enkätundersökning.

När det gäller Tjörn är det svårt att sticka huvudet i sanden då vi bor på en klippö.

Då civilsamhället också har ett ansvar planerar S- kvinnor på Tjörn att erbjuda föreläsning i ämnet för elever och vuxna.

Maud Hultberg

Ordförande S-kvinnor Tjörn

ANNONS