Svartedalens natur offras av okunniga ”miljövänner”

Det mäts knappt. Det görs inget. Det tittas bort, skriver SD Stenungsund.

ANNONS
|

Det tog över 20 år att få bort asbest, hormoslyr, PCB med mera. Nu talas det nästan var dag om ”mikroplaster” som vi får i oss.

Plast är oftast inte giftigt. Dock är en del plastingredienser oöverskådligt farliga, man vet inte hur många olika funktioner i kroppen som påverkas. Det påverkar hormoner, reproduktionsförmåga, det kan ge upphov till mängder av sjukdomar.

De värsta av dessa är de så kallade evighetskemikalierna PFAS. EU föreslår totalförbud av PFAS 2026. Europeiska forskarlag och myndigheter har sedan länge presenterat övertygande resultat som viftats bort av aktivistiska myndigheter som Naturvårdsverket och sedan nedåt i kedjan till länsstyrelser och kommuner.

ANNONS

Det mäts knappt. Det görs inget. Det tittas bort.

I andra kommuner säger 8 av 10 nej.

De jagar de mikrogram från din bil, de vill att du skall cykla, samt göra jordbruksmark till träsk. Det är jätteviktigt.

Tack och lov har vi Kemikalieinspektionen som fungerar.

2026 väntas totalförbud mot PFAS och produkter innehållande dessa träda i kraft. Nya riktvärden för PFAS i dricksvatten sänks från 90 ug, till 4 ug. 20 procent av de svenska kommuner som mätts klarar idag inte gränsen på dricksvatten. Gös och kräftor klarar inte gränsvärden.

Och mätningarna har bara börjat! Tyvärr innehåller en vindkraftverksrotor 60 ton plast med mängder av PFAS och Bisfenol A. De har ingen kontroll alls.

Universiteten i Linköping och Göteborg kom nyss med rapporter som visar vad EU ser. Mängder sprids med vinden och förstör vatten, fisk, svamp, bär och vilt, och tama djur. Styret (S+M), har bråttom på grund av de nya reglerna.

Svartedalens natur offras av okunniga ”miljövänner”.

Det är jättebra med bilprovning, kontroll av radon, gifter i mat och att kärnkraften är kontrollerad i varje steg. Men detta skrämmer.

Vi i Sverigedemokraterna har gjort det vi kan för att få till en paus, motioner och förslag. Nu låter de andra klubban gå.

Det bör vara stopp här. Vårt Sverige är oss kärt, vackert och dyrbart.

SD Stenungsund

Genom Hans Häggqvist

ANNONS