Tjörn ställer om och blir ett mer hållbart samhälle

Lokala företagare är viktiga för att skapa ett hållbart samhälle. Därför är det viktigt att vi ger dem förutsättningar att driva och utvecklas på ett sätt som bidrar till såväl ekonomisk som ekologisk hållbarhet.

ANNONS

Detta vill Miljöpartiet på Tjörn och därför bjöd vi in Tjörnborna till en öppen träff på Hoga saluhall.

Ett av de lokala initiativen på Tjörn för att bidra till en mer hållbar matproduktion. Där fick vi, förutom läckra smakprov på allt från musselburgare till ost och marmelad, mycket matnyttig information om hur saluhallen startats upp och hur den drivs idag.

Bland annat var det glädjande att höra att de hade blivit snabbt och positivt bemötta av Tjörns kommuns hållbarhetsstrateg i ansökningsförfarandet. En kompetens som nu är på plats efter att en av våra motioner bifallits. 2018 började Miljöpartiet på Tjörn som första parti i kommunfullmäktige driva frågan om de globala målen i ett lokalt perspektiv. Fem år senare är dessa mål en del av alla budgetar som läggs fram i kommunen.

ANNONS

Tack vare Miljöpartiet på Tjörn har kommunen nu också en avdelning för hållbarhet och förbyggande arbete, inklusive hållbarhetsstrateg.

En koldioxidbudget har dessutom blivit framtagen.

På Tjörn är gräsrötterna starka, och har varit i en herrans massa år. Ett driv som är typiskt för andan på ön – här väntar en inte på lösningar utifrån, vi bidrar själva till att det händer något!

Just nu sjuder det av aktiviteter och initiativ som driver på mot en grönare framtid. Vi har en omställningsrörelse som inspirerar medborgare till att tänka nytt kring konsumtion, transport och naturvård. Där är också saluhallen en del. En annan del är en ny andelsägd musselodling.

På Egnahemsfabriken hålls det kurser i hållbart byggande, och på Billströmska folkhögskolan genomsyras utbildningarna av ett hållbart tänk, till exempel med en omställningskurs där eleverna lär sig att bygga hus, bland mycket annat.

Och då har vi inte ens nämnt alla privata företag på ön som tänker om och satsar på att lämna mindre avtryck på klimat och miljö.

Alla dessa initiativ är inspirerande och bidrar till att det är möjligt att få igenom politiska beslut som främjar hållbarheten ytterligare. Vi vill driva den här utvecklingen vidare, och ser hur viktigt det är att organisationer och företag får de bästa förutsättningarna att ställa om.

Därför tar vi nu nästa steg och lämnar in en motion om att främja hållbarhet för lokala företag. Miljöpartiet Tjörn vill:

• anpassa avgifter med “gröna subventioner” för lokala företag som gör en grön omställning

• att kommunen erbjuder kompetensstöd till företag som vill göra en grön omställning

Tillsammans skapar vi ett hållbart och starkt företagsliv på Tjörn.

Miljöpartiet på Tjörn

ANNONS