Vi behöver ett respektfullt debattklimat som är avgörande för demokratin! Det skriver Christer Ekman (S) som inte tycktes att det följdes i det senaste fullmäktige på Tjörn. Arkivbild
Vi behöver ett respektfullt debattklimat som är avgörande för demokratin! Det skriver Christer Ekman (S) som inte tycktes att det följdes i det senaste fullmäktige på Tjörn. Arkivbild Bild: Annika Sahlin Ottosson

Tjörnpolitiker försökte störa kvinnlig fullmäktigeledamot – chockartat!

Vi behöver ett respektfullt debattklimat som är avgörande för demokratin! Det skriver Christer Ekman (S) som inte tycktes att det följdes i det senaste fullmäktige på Tjörn.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Anslaget i den politiska debatten i Tjörn kommun sätter tonen för hela samhällsklimatet på ön och är avgörande för det demokratiska samtalet.

Det senaste fullmäktige (torsdagen 2/2) var tvärtom, när en kvinnlig ledamot gick upp i talarstolen så försökte de politiska motståndarna att störa henne med knackande protester och även ordningsfrågor – Chockartat!

Man kan se likheter när det Svenska Fäktningsförbundets ordförande Otto Drakenberg gick upp i talarstolen för att diskutera Saudiarabiens värdskap för kadett- och junior-VM 2024. Men överröstades med bankande protester och uppmaningen att sluta. – Chockartat.

Respekt för varandra och respekt för kunskap är något vi borde kunna förvänta oss av alla kommunpolitiker, oavsett partifärg. Så är det många gånger inte idag. Allt för ofta tycks ingången vara att antingen är man fullständigt överens med någon i en fråga eller också är det fritt fram att vara otrevlig mot meningsmotståndaren eller på något annat sätt handla odemokratiskt.

Jag tror på att, oavsett partifärg, så vill man Tjörns kommuninnevånares väl och ve! Det är bara att man utgår från olika ideologier och därav olika bedömningar av lösningar av samhällsutmaningarna. Jag har många gånger lyft fram vikten av skolan som ett värn för demokratin likt den kvinnliga talaren i förra fullmäktige.

De humanistiska och demokratiska värderingar som vårt land bygger på får sina förutsättningar genom skolan med undervisning grundad på fakta och förmedling av kunskap. Att då fullmäktigeledamöter knackar och stör för att få den kvinnliga politikern ur balans, vilket man som tur är inte lyckades med, är en skam! Demokrati är att man kan och får föra fram sina synpunkter utan att bli störd i talarstolen. Man kan bemöta det med argumentation, det är mer passande i en demokratisk församling som fullmäktige ska vara. Fullmäktige kanske inte är det på Tjörn???

Christer Ekman, Socialdemokrat

LÄS MER:Tjörnpartiet blundar för verkligheten!

LÄS MER:Vi är djupt oroade över flyktingarnas hälsa

ANNONS