Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Karl af Geijerstam

Tre förslag som hjälper klimatet

Det har varit ett katastrofalt halvår för Sveriges klimatpolitik. Vi behöver öka takten på Sveriges klimatsatsningar för att kunna nå klimatmålen och minska utsläppen. Politiken måste ta ansvar och ge kloka, långsiktiga spelregler – på Tjörn kan vi visa vägen! skriver Robert Mattsson, Centerpartiet Tjörn med flera.

ANNONS

Det har varit ett katastrofalt halvår för Sveriges klimatpolitik. Under brinnande klimatkris slaktar regeringen viktiga satsningar på miljö- och klimatområdet. Detta trots att både företag och hushåll vill satsa på klimatpolitiken. Vi behöver öka takten på Sveriges klimatsatsningar för att kunna nå klimatmålen och minska utsläppen.

Vi inom politiken måste ta ansvar och ge kloka, långsiktiga spelregler – på Tjörn kan vi visa vägen!

Centerpartiet har tre viktiga förslag som kan införas på väldigt kort sikt och som får ner utsläppen kraftigt. Förslagen är precis det som både hushållen och företagen efterfrågar.

Centerpartiet vill:

• Införa ett utvidgat grönt avdrag och klimatkredit

ANNONS

Ett utvidgat grönt avdrag på 50 000 kronor betalas ut direkt till hushållen som ansöker, och en klimatkredit på 100 000 kronor som är ett lån från staten och betalas tillbaka på 20 år. Vi måste också förenkla regelverken för att underlätta för hushållen att göra miljöinvesteringar.

• Inrätta en kriskommission för vindkraften

Vindkraftsprojekten både på land och till havs är blockerade samtidigt som tillståndsprocesserna är bland världens längsta. Centerpartiet vill tillsätta en kriskommission som under 6 månader ser över samtliga lagar och processer för att få ner tiden för tillstånd och prövningar till max 2 år. Att det blåser på Tjörn vet vi alla, låt oss utnyttja detta på ett smart sätt.

• Rädda biogasen

I mars blev biogasen av med sin skattebefrielse och Skatteverket har varnat för att biogasen kommer bli beskattad retroaktivt. Regeringen har helt slagit undan benen för både de som producerar och de som köper biogas. Vi vill kompensera för den borttagna skattebefrielsen och även förlänga stödet för metangasreducering till 2024.

Dessa tre förslag skulle leda till en snabbare, enklare och mer kostnadseffektiv omställning. Lägre utsläpp, spara kilowattimmar och lokalt producerad energi.

Robert Mattsson, Centerpartiet Tjörn

Anders Ådahl, riksdagsledamot, talesperson för forskning och högre utbildning

Rickard Nordin, riksdagsledamot, klimat och energipolitisk talesperson

ANNONS