Vi måste våga ha modet att vara öppna mot varandra

I tider av oro behöver vi som förtroendevalda klara av att lägga prestigen åt sidan till förmån för gemensamt ansvarstagande och samling, genom samtal och samarbete, skriver oppositionsrådet Nedžad Deumić (KD).

ANNONS
|

Den 23 september blev såväl politiker som förvaltning ställda på prov. Händelsen på E6 chockade en hel kommun, stoppade en hel region och riktade hela rikets fokus mot Stenungsund.

Effekterna av skredet är tydliga på bild men i praktiken behöver många frågetecken rätas ut. Vad som än kommer ut av pågående utredningar behöver vi förlika oss med att vi som kommun alltid behöver vara redo att hantera precis vad som helst. En orolig omvärld ställer den typen av krav på oss. Bilderna och rapporterna från Ukraina och Gaza lämnar ingen människa oberörd.

Vi kan välja att distansera oss från vad som pågår, åtminstone tillåter den geografiska distansen det. Å andra sidan kan vi välja att inse att det som sker i omvärlden sker i den kontext som vi själva hör till.

ANNONS

Det är våra medmänniskor som flyr, fryser, svälter, skadas och i allra värsta fall dödas. En reflex på det som sker skulle kunna vara att sluta sig.

Det är dock viktigare än på länge att vi vågar ha modet att vara öppna mot varandra även i den oroliga tid vi lever. Det gör vi genom att fortsätta samtala och samarbeta kring centrala, avgörande, frågor som välfärd och samhällsutveckling. Vi bygger gemenskap genom fortsatt stöd till alla medmänniskor som inte hittat sin väg in i samhällsgemenskapen riktigt än.

Därför är det viktigt att vi går in i framtiden med att omsätta ord i handling. Den som påstår sig prioritera välfärden behöver visa det i de politiska förslagen och i tilldelningen av resurser.

Dyra projekt kanske behöver skjutas upp, omstruktureras eller helt läggas ned med bestämd hänsyn till prioritering av det som är viktigt på riktigt.

Det första året är över för styret och flera av sektorerna har presterat underskott. Det kräver en åtgärdsplan som ger ordning och reda i ekonomin och ett ansvarsfullt ledarskap som klarar av den svåra uppgiften att prioritera. Brukares nöjdhet kring kommunens service och stöd lämnar utan tvekan utrymme till förbättring.

Vi behöver en politik som garanterar att den som behöver vård och omsorg, faktiskt också får stöd när och där det behövs. Centrumutveckling, kollektivtrafik och företagande i all ära men att hemtjänsten fungerar och att särskilt boendeplatsen finns är särskilt viktigt. Detta bör vara styrets huvudfokus.

Det är i bemötandet av den behövande som man visar sin människosyn och sina prioriteringar.

Nedžad Deumić (KD) Oppositionsråd

ANNONS