Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Humlén: Alarmerande att våra politiker lämnar

Jag är inte ute efter att hänga ut någon enskild person – men på gruppnivå är siffran usel. Och som vanligt är det väljarna som drabbas, skriver Jacob Humlén.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Kommunpolitik är på riktigt. Besluten som fattas i fullmäktige – av de politiker som vi själva röstar in – påverkar våra liv, alltifrån hur mycket vi ska betala i skatt eller var våra barn ska gå i skolan till huruvida kaffet ska vara gratis eller dras från lönen för alla kommunanställda, för att ta några lokala exempel som vi nyligen har skrivit om.

LÄS MER: Alla kommunanställda får gratis kaffe

I de allra flesta fall är dessa beslutsfattare fritidspolitiker som lägger ned både själ och hjärta i att engagera sig för sin hemkommun. Jag är full av beundran inför detta.

Däremot är jag inte lika imponerad av uthålligheten med vilken väljarnas förtroende hanteras på Tjörn. Framför allt inte det faktum att hela 36 procent av politikerna i fullmäktige (ordinarie ledamöter och ersättare) har lämnat sin post eller bytt parti under pågående mandatperiod. Lasse Andrées granskning visar att nio av politikerna har lämnat det parti som de röstades in för i valet 2018. Det är häpnadsväckande siffror. Eller som statsvetaren Peter Esaiasson uttrycker det: ”En historiskt unik händelse”.

LÄS MER: Mer än var tredje politiker har lämnat eller bytt parti

Jag vill absolut inte spä på något politikerförakt – och jag vill verkligen understryka att många politiker gör ett jättejobb år efter år i allmänhetens tjänst. Dessutom får man de politiker man förtjänar och det står oss alla fritt att själva engagera oss i kommunpolitiken i stället för att klaga.

Men att mer än var tredje politiker har lämnat uppdraget för sitt parti är alarmerande. På individnivå kan det säkert finnas flera giltiga skäl och jag är inte ute efter att hänga ut någon enskild person – men på gruppnivå är siffran usel. Och som vanligt är det väljarna som drabbas.

Omflyttningarna betyder ju i praktiken att en röst på en centerpartist har kunnat visat sig vara en röst på en vänsterpartist. Eller att en röst på Kristdemokraterna eller Liberalerna har kunnat förvandlas till en röst på Moderaterna.

Det är nu ett år kvar till valet. Jag önskar mig en livfull och engagerande valrörelse, en tuff men schysst debatt – men också politiker som är redo att fullfölja de uppdrag vi som väljare ger dem.

Till sist något roligare: Idag lördag arrangeras Glädjeresan, välgörenhetsprojektet där lokala företagare har gått samman för att utrusta äldreboendens dagrum med rejäla tv-apparater.

LÄS MER: Lasse Kronér leder auktion till förmån för STO:s äldre

Lasse Kronér leder auktionen i Kulturhusparken utanför Fregatten i Stenungsund och jag är själv på plats från kl 13.30 för att träffa så många läsare som möjligt. Kom gärna och säg hej om du har vägarna förbi!