Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Einar Engström: Att likna män vid svin är orättvist – mot grisarna

I stället berättade jag för honom att min far också var utböling fast inte på den här kobben. Det är ingen ”kobbe” fräste bittre grannen, det är Sveriges tredje största ö! skriver Lars Einar Engström.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ny omgång av ”Stjärnorna på Slottet” på SVT. Bestämmer mig för att titta för en gångs skull så jag vet vad jag missat i många år. Jag ser och hör komikern Marika Carlsson berätta om sin uppväxt. Ingen rolig historia. Mobbad av såväl barn som vuxna. Hon är inte vit och har lockigt, krulligt hår. Alltså inte riktigt äkta svensk. Vilka som nu är det om vi går några generationer tillbaka. När jag torkat tårarna så funderar jag på att skaffa ett gevär och… fast vänta, då blir jag ju som förövarna. Våld mot våld. Det har aldrig löst någonting.

Mobbing är våld. Mobbing är tortyr. Tro inget annat. Jag skrev om mobbing som tortyr i Gefle Dagblad en gång för 40 år sedan. Redaktören ringde och sa att det inte är samma sak. Skriv om, skriv rätt! Så då skrev jag inget mer i den blaskan. Men, kan ni tänka er, för 15 år sedan fick jag ett pris av den där tidningen som årets barriärbrytare för mitt arbete för jämställdhet och jämlikhet. Redaktören var utbytt men jag var kvar. Revansch!

En äkta orustbo träffade jag på färjan en gång. Hur äkta han var och är ska jag låta vara osagt. Men bitter är han över nykomlingarna på kobben. Jag är ju inte född och uppvuxen på Orust och blir enligt den bittre grannen aldrig en riktig Orustbo”. Utböling således, sådan är jag. Jag svarade gubben lite hotfullt att” jag har en bra dag idag, jag tycker du ska backa”. Och se, då blev jag likadan. Våld och förolämpningar möts bäst med mera våld och värre förolämpningar eller? Nix. I stället berättade jag för honom att min far också var utböling fast inte på den här kobben. Det är ingen ”kobbe” fräste bittre grannen, det är Sveriges tredje största ö! Inte nu längre, sa jag, Södertörn är större, Orust är bara fyra. Sa jag. Och nej, han hejar inte längre på mig…

Sålunda går tiden och vissa strukturer sitter som klister i skallen på belackarna. ”Vi och dom” ni känner kanske igen det där? Och dom som mobbar, hackar på, och kritiserar andra utan att se sig själva är rädda, små och bittra. Ibland använder vi djur som liknelser och säger att en del män beter sig som svin eller grisar när dom super och slåss. Mycket oförtjänt mot dessa djur. Det finns nämligen inga grisar som beter sig som vissa män. Ty grisar är kloka och tänker efter före. Efteråt så är det för sent. Men! Kepsen av för en stark, spännande och vacker människa som Marika Carlsson!