Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Humlén: Att vi hjälps åt värmer gott

Tanken på att sådana triviala saker i förlängningen skulle kunna innebära att en älskad familjemedlem kan få lite extra tid med sina nära och kära svindlar en aning, skriver Jacob Humlén.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Så över till vädret: Prognosen visar på snö, snö och åter snö.

Så har det låtit på sistone, vilket har gjort STO-landskapet krispigt, gnistrande och bedövande vackert. Speciellt när solen har tittat fram, då har verklighetens vy överträffat vilket Instagram-filter som helst. Och när SMHI mätte snömängden på onsdagsmorgonen hade Röra Strand på Tjörn fått mest av alla orter i hela Sverige det senaste dygnet. Bara en sådan sak.

Men för oss frusna själar som börjar längta efter en ny sommar redan i augusti har de senaste veckorna samtidigt varit en prövning. Personligen tål jag kyla sämre än en kinesisk nakenhund och har därför ordinerat mig själv inomhusbruk av både långkalsonger och torgvantar (såna där utan fingertoppar ni vet).

En nyhet som också hjälpte till att göra mig lite varm i hjärtat är Mattias Modéens artikel om att färre dog på Stenungsunds äldreboenden under pandemins 2020 jämfört med tidigare år. Man ska alltid vara försiktig med enstaka år och statistik, men 47 avlidna är markant färre än åren dessförinnan och jag hade på något sätt ändå förutsatt ett annat resultat.

Enligt Rickard Persson, sektorchef på socialtjänsten i Stenungsund, är åtminstone en delförklaring att det har varit ovanligt lite magsjuka och säsongsinfluensor på boendena. Smittskydd Västra Götaland konstaterade också häromveckan att “Det är osannolikt att det blir någon större smittspridning av influensa den här säsongen”.

Här spelar naturligtvis besöksförbud och andra restriktioner en avgörande roll. Men säkert också att vi alla har hjälpts åt att hålla avstånd och tvätta händerna. Tanken på att sådana triviala saker i förlängningen skulle kunna innebära att en älskad familjemedlem kan få lite extra tid med sina nära och kära svindlar en aning. Förhoppningsvis är det en vana och en form av respekt för våra medmänniskor som vi tar med oss ut ur pandemin och in i framtiden.