Bengt tog över begravningsbyrån – för att ta vara på livet

Efter att ha fått ett erbjudande om att köpa en begravningsbyrå, tvekade Bengt Lidén, men under bilresan hem bestämde han sig. Idag, 16 år senare, försöker han vara medmänniska till de som sörjer och på det viset tar han vara på den tid han fått.

ANNONS
|

Bengt Lidén är en mångsysslare som främst driver begravningsbyrå och blomsterbutik i Kållekärr på Tjörn. När han fick ett erbjudande om att köpa begravningsbyrån hade han knappt varit på en begravning, och tvekade först. Men under bilresan på vägen hem stannade han plötsligt och funderade, och sedan var det klart.

– Jag har fyra kilometer hem och halvvägs stannade jag. Där stod jag en stund, och sedan åkte jag tillbaka. På något ställe i mitt hjärta satt det. Jag var ensamstående med fyra heltidsboende tonåringar hemma. Jag tänkte: Ska jag säga upp mig från mitt jobb och köpa en begravningsbyrå? Ja, det är klart att jag kan göra det. För livet är ju här och nu, säger Bengt.

ANNONS

Förstår nu varför han gjorde det

Nu har han drivit begravningsbyrån i 16 år och tycker att det var helt rätt beslut.

– Vi vet ju ingenting. Ju fler år jag har jobbat i det här, desto mer förstår jag varför jag gjorde det. Med min erfarenhet av människor som kommer hit och säger ”det gick så fort, så hastigt”, säger han.

Det är tydligt att Bengt brinner för sitt yrke och när han pratar om det skiner han upp. Eftersom han älskar yrket som begravningsentreprenör, menar han att det är så han tar vara på livet.

– Det här att ta vara på livet, jag gör det jag tycker är roligt. Att vara egen företagare och ha många bolag, någonstans hinner man ju inte med allt. Jag hade en veckas semester för några år sedan, men samtidigt har jag ju semester varje dag egentligen.

Det viktigaste är att vara medmänniska

Bengt Lidén förklarar att i yrket som begravningsentreprenör är den viktigaste uppgiften att vara en god lyssnare för de som sörjer. På hans visitkort står det: ”Dygnet runt jour”.

– Jag kallar det för medmänniska. Jag har suttit på sängkanten hos människor och haft begravningsmöte. Ett möte kan börja med att vi en timme pratar om andra saker i sorg och bedrövelse, men ur den timmen så plockar vi egentligen ut hela begravningen.

Bengt driver också en blomsterhandel samt en restaurang tillsammans med sin dotter och hennes man. Men utöver jobbet har han ett utpräglat intresse för gamla saker. På hans kontor, som ligger längst in i hörnet på den lilla blomsterbutiken hänger det inte mindre än 60 guldfärgare väggur, så kallade pendyler. På bänken ligger en gammal cylinderhatt och på golvet står en kappsäck.

– De har kommit styckvis, någonstans mellan 60 och 70 stycken. Det ligger några som inte är uppsatta. Jag har alltid gillat gamla grejor, men när jag köpte blomsteraffären här så blev det en möjlighet att ha ett ställe för alla grejorna, inte bara ett i ett förråd. Så får man liksom det här med att bevara gamla grejor och ha det i en miljö. Jag har en klocka hemma som det är jättefin klang i, jag tittar aldrig på klockan, men jag drar upp den varje dag och den slår. Det är bara för klangen.

ANNONS