Berth är tredje generationens bibliotekarie

Böckerna står i dubbla rader i hyllorna, då får fler plats. Hur många böcker som finns i Gullholmens lilla utlåningsstation vet ingen idag med exakthet, men det lånas ut ca 1500 böcker per år.

ANNONS
|

I en hurtsh finns datumstämpel och kortfickorna, för alla låntagare har sitt lånenummer där korten för de lånade böckerna hamnar, här finns också blocket med alla beställningar som låntagarna gör från huvudbiblioteket i Henån. Att besöka utlåningsstationen på Gullholmen är som att åka 50 år tillbaka i tiden, till en tid där det inte fanns datorer utan allt sköttes för hand.

- Jag stämplar alla böcker som lånas ut och lånekortet med datum för återlämnande och låntagarens nummer, säger Berth Kullholm bibliotekarie vid det som kanske är landets minsta kommunala bibliotek.

Det har funnits bibliotek på Gullholmen under många år och det var på 1940-talet som folkbiblioteket bildades och det har legat under Gullholmens, Morlandas och nu Orust kommun. Under många år kom bokbåten två gånger om året från Länsbiblioteket i Göteborg  längs kusten och bytte böcker i stora boklådor av trä. Det finns fortfarande kvar några sådana lådor på vinden. När båten upphörde i början av 1990-talet fick man behålla de böcker man då hade fått senast. 

ANNONS

Biblioteket låg i folkskolan och tidiga bibliotekarier var läraren Wolfgang Sommer, Ester Holmgren och David Johansson. 1960 fick Berths mormor Astrid Olsson frågan om hon kunde tänka sig att bli ansvarig.

- Hon hade träffat morfar som var från Gullholmen i USA 1929 där hon var hålkortsoperatris, 1935 köpte de en gård på Hermanö och flyttade hem till Sverige. Jag hjälpte mormor mycket redan från 10-års ålder när biblioteket 1966 fick flytta till Orust Sparbanks lokal mittemot den då nedlagda skolan. När jag fick körkort kunde jag köra henne till biblioteksmöten och när vi skulle köpa nya böcker.

Banken sponsrade både hyra och bokhyllor. När Astrid 1982 fick sluta 75 år gammal på grund av ålder, tog dottern Ruth Martinsson över eftersom hon redan förestod banken och brukande låna ut böcker på banktid. När banken la ner filialen 1993 blev biblioteket utan lokal och lösningen blev att man kunde flytta till Gullholmsgårdens entré.

- Det var huset kapprum som togs i anspråk.

Ruth gick i pension 2005 när hon var 70 år men hon har fått vara vikarie för Berth fram till förra hösten när han behövt vara ledig.

- Tjänsten utannonserades först men ingen sökte jobbet för att hålla öppet två timmar i veckan så mamma frågade om inte jag kunde söka och ha det utöver mitt ordinarie heltidsjobb och så blev det, jag hade ju vana att rycka in som ersättare sedan 40 år. 

Berths familj har anor sedan 1700-talet på ön och han är uppvuxen på den lilla gården på Hermanö som föräldrarna övertog efter morfadern, där Berth också bosatte sig och byggde sitt hus 1983.   

Berth rör sig vant i det lilla biblioteket. Han hittar som i sin egen ficka, trots att böckerna måste stå i dubbla rader för att få plats. Han har ett fast bestånd men ser till att låntagarna kan beställa nyare böcker som han hämtar vid biblioteket i Henån varje fredag, då lämnar han också tillbaka böcker som cirkulerat en tid på ön.

- Av mina 1500 utlån är övervägade del nya beställda böcker för de som läser mycket har ju avverkat det fasta bokbeståndet. Vintertid har jag i snitt 15 besökare i veckan och på sommaren 25-30, så visst behövs vår lilla filial här på ön.

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS