Bra med engagemang kring de viktiga frågorna – även när man får skäll

Ibland möts jag av en missuppfattning om att vi som tidning vill smutskasta de kommuner vi bevakar. Det är helt fel, skriver chefredaktör Jacob Humlén.

ANNONS
|

Tidigare i somras publicerade ST-tidningen ett antal artiklar om situationen inom äldreomsorgen i Stenungsund. Bland annat konstaterade undersköterskan Erica Gustafsson att stressen har ökat på jobbet, vårdchefen Linda Marklund berättade hur hon sagt upp sig i protest, facket efterlyste mer engagemang för arbetsmiljön inom vården och kommunalrådet Olof Lundberg öppnade för att höjd skatt skulle kunna finansiera satsningar inom äldreomsorgen.

Snart blev det tydligt att många läsare känner starkt för äldreomsorgen och har en åsikt om hur den bedrivs. Reaktioner strömmade nämligen in till redaktionen både via mejl, telefonsamtal och kommentarer på Facebook. Vi har publicerat en rad insändare i ämnet, vissa underskrivna med namn och andra under pseudonym. Dessutom har vi fått flera anonyma insändare som inte publicerats – för även om man skriver under signatur så vill vi på redaktionen alltid veta vem som är avsändare.

ANNONS

En av insändarna kom från ett antal enhetschefer som tyckte att bilden av situationen inom vården var orättvis och framför allt var kritiska mot ST-tidningens erfarna reporter Annika Sahlin Ottossons krönika “Låt oss ge våra äldre ett värdigt avslut på livet”. Chefernas insändare väckte i sin tur starka känslor hos andra läsare som reagerade på tonen i den. S-politikern Janette Olsson skrev ett mejl till kommundirektör Kicki Nordberg för att lyfta frågan om tystnadskultur och utvecklade för ST-tidningen: “Att skriva att det är farligt och felaktigt när en journalist gör sitt jobb är inte rätt. För mig som politiker vore det otänkbart att uttrycka mig så“.

Och samtidigt fortsätter nya insändare att strömma in…

Som utgivare är det jag som är ansvarig för allt som ST-tidningen publicerar, inte en enskild reporter. I den rollen har jag inget emot att få kritik. Tvärtom är det orimligt att tro att alla ska hålla med om allt vi skriver. Och om man själv blir utsatt för kritik så förstår jag att den kan kännas både jobbig och orättvis.

Som en seriös nyhetsförmedlare är det också viktigt att ge utrymme åt olika sidor, för mig var det därför självklart att publicera enhetschefernas insändare även om det är en smula oortodoxt att chefer väljer att reagera just på det sättet.

Till sist: Ibland möts jag av en missuppfattning om att vi som tidning vill smutskasta de kommuner vi bevakar. Det är helt fel. Alla som bor och verkar i en kommun vill såklart att den ska fungera så bra som möjligt.

Däremot har vi som tidning ett granskande uppdrag och att ge röst åt människors upplevelser.

Oavsett om man tycker att granskningen har varit för tuff eller om man snarare tycker att enhetscheferna agerade knasigt genom att gå i svaromål så är jag säker på att alla är överens om kärnan i det som Annika Sahlin Ottosson skrev i sin krönika: Våra äldre är värda närhet och respekt, att bli sedda och bekräftade.

Att det finns ett så stort engagemang kring denna fråga är i grunden väldigt positivt.

LÄS MER:Socialchefen: ”Det är en subjektiv upplevelse”

LÄS MER:Nattarbetande sköterskors avtal sägs upp

LÄS MER:Vårdchefen sa upp sig i protest: “Det får finnas gränser”

ANNONS