Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Caroline af Ugglas längtar efter att återvända till Orust

Hon har kallats en av Sveriges folkligaste rebeller. Med ett nytt album i bagaget gästar Caroline af Ugglas nästa helg Slussens pensionat på Orust, vilket samtidigt blir ett av de sista stoppen på hennes pågående turné.
Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Precis som för så många andra artister har pandemin inneburit drygt ett och ett halvt år av inställda spelningar för Caroline af Ugglas. Som om inte det vore nog pausades även hennes populära körverksamhet, Kör för alla, som lockat många som tidigare inte vågat ta ton att stämma upp tillsammans med henne.

Sedan restriktionerna lättat något har Caroline af Ugglas under sommaren gett sig ut på vägarna igen för att möta livepubliken. Nästa stopp blir nu Slussens pensionat på Orust där hon tillsammans med maken Heinz Liljedahl och Johan “Coma” Svensson kommer att ge två konserter under fredagen, respektive lördagen den 17 och 18 september.

– Jag älskar Slussen. Det har alltid varit ett av mina favoritställen att spela på, så jag längtar verkligen efter att komma tillbaka och knyta ihop sommaren och möta publiken där igen, säger Caroline af Ugglas över telefon från Spanien, där hon just nu befinner sig på minisemester.

– Sedan gillar jag hela platsen över lag, där jag brukar bada och basta och njuta av tillvaron och enormt god mat, fortsätter hon.

Som att komma hem

Caroline af Ugglas beskriver stämningen lite som att komma hem.

– Om jag inte minns fel gjorde jag min första spelning här redan innan vår äldste son föddes, och han är 14,5 år nu. Sedan har jag och Heinz återvänt hit i stort sett varje år.

Med sig i bagaget har Caroline af Ugglas nu en ny platta, som förvisso släpptes redan i oktober förra året.

– Men eftersom allt varit som det varit har det ju inte blivit så mycket spelande av det nya materialet, för jag bestämde mig redan tidigt för att inte hoppa på tåget med livestreamade konserter, säger hon.

Målat från morgon till kväll

I stället har hon tillbringat det senaste året med att måla.

– Jag har målat från morgon till kväll. Det har varit ett både bra och skitkonstigt år, med lite försmak av pension, som jag trots allt kanske inte känner mig helt redo för ännu. Fördelen är väl att jag nu samtidigt känner en enorm nytändning.

– Jag har verkligen längtat efter att möta publiken igen och det har känts otroligt bra att nu äntligen få ge sig ut och spela igen och bränna lite energi, då det lätt blir lite ensamt att bara sitta hemma och måla och göra samma sak dag ut och dag in.

Caroline af Ugglas längtar förstås även efter att få dra igång sin körverksamhet igen.

”Det har varit ett både bra och skitkonstigt år, med lite försmak av pension, som jag trots allt kanske inte känner mig helt redo för ännu”, säger Caroline af Ugglas om tiden under pandemin. Bild: Heinz Liljedahl
”Det har varit ett både bra och skitkonstigt år, med lite försmak av pension, som jag trots allt kanske inte känner mig helt redo för ännu”, säger Caroline af Ugglas om tiden under pandemin. Bild: Heinz Liljedahl

– Även den har ju tyvärr legat nere, men förhoppningen är nu att kunna dra igång igen och komma ut och sjunga tillsammans på lite olika platser i höst, om än kanske i lite mindre skala, säger hon.

Blandning av gammalt och nytt

Inför de kommande spelningarna på Orust säger Caroline af Ugglas att hon kommer att bjuda på en blandning av både gammalt och nytt.

– Det kommer förstås bli en hel del från den nya plattan, men jag kommer nog inte kunna låta bli att blanda även med lite Joplin på svenska, samt material från ”Snälla snälla-plattan” (”Så gör jag det igen”, reds anm.). Det blir nog både lite best of och lite att jag går på känn, eftersom det är min nya grej, att jag inte riktigt kan bestämma mig på förhand vad jag ska spela.

Slutligen, vad längtar du efter mest just nu?

– Egentligen befinner jag mig faktiskt exakt just nu där jag vill vara, men naturligtvis längtar jag även efter att allt ska bli lite mer som vanligt igen och ändå inte. Beträffande miljön till exempel, som är en stor och viktig fråga för mig. Här hoppas jag att vi kommer att sätta ännu mer fokus på klimatfrågan framöver än vad vi gör i dag. Och så önskar jag att folk inte skulle vara så rädda för varandra, så vi kunde slippa all rasism.