Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Humlén: Därför publicerade vi inaktuella uppgifter om den försvunne mannen

Papperstidningen är utmärkt på många sätt, men inte för pågående händelser, skriver Jacob Humlén.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I tisdags anmäldes en 82-årig man försvunnen av sina anhöriga. Han hade senast setts i centrala Stenungsund men var nu spårlöst borta och en sökinsats inleddes. Vid 19-tiden skrev ST-tidningen att polisen letade efter mannen med hundpatruller och drönare. Samtidigt spreds namn och bild på mannen snabbt i sociala medier.

Som utgivare för en tidning är händelser som innefattar försvunna personer ibland lite kluriga att hantera.

Ofta väljer människor själva att dra sig undan av olika anledningar och det är naturligtvis inget brott att inte vilja ha kontakt med sin omgivning. Att då publicera namn och bild på personen i fråga kan orsaka stor publicitetsskada för den berörde.

Samtidigt är det lätt att förstå den oro och frustration som anhöriga känner när en älskad familjemedlem är borta och de vill göra allt de kan för att hitta personen.

På onsdagsmorgonen rubricerade polisen ärendet som en ”särskild händelse” samtidigt som fler aktörer och frivilliga förberedde sig för att hjälpa till i letandet. Dessa omständigheter, i kombination med att inget tydde på att mannen försvunnit frivilligt och att anhöriga gett polisen grönt ljus, gjorde att vi valde att publicera förnamn och bild på 82-åringen.

I en lång rad artiklar har vi sedan berättat om hur arbetet fortskridit. Bland annat att hemvärnet anslöt till sökandet, att Missing People efterlyste fler frivilliga, att Stenungsunds IF lånade ut sina lokaler och att polisen uppmanade allmänheten att söka av sina egna ägor.

Allt detta har ni löpande kunnat följa på sttidningen.se eller i vår nyhetsapp där vi publicerar nyheter varje dag, året runt. Men så kommer ju ST-tidningen också ut i en uppskattad pappersutgåva två dagar i veckan. När vi skickade lördagstidningen till tryck på fredag eftermiddag så fanns där en sida med en del av materialet som vi publicerat i veckan, baserat på läget just då och med en rubrik om att polisen vädjar om hjälp i sökandet.

Några timmar senare kom så det sorgliga beskedet att mannen hittats död. Ett tungt besked för mannens familj och vänner – men även för alla oss andra som på olika sätt följt och engagerat oss i sökandet och hoppats på en annan utgång.

Delar av informationen i lördagens tidning var därmed inaktuella redan när tidningen delades ut. Papperstidningen är utmärkt på många sätt, men inte för pågående händelser. Och även denna krönika läser många av er redan på lördagen medan andra inte tar del av den förrän i onsdagens papperstidning.

Så vill du ha uppdaterad information: Glöm inte att också spana in sttidningen.se eller ladda ned vår nyhetsapp. Du som prenumererar på papperstidningen har full tillgång till allt material även digitalt. Behöver du hjälp att komma igång så ring kundservice på 0303-72 82 45.

Fotnot: Vi har tagit bort namn och bild på mannen i våra digitala publiceringar eftersom sökinsatsen är avslutad och uppgifterna därmed inte fyller någon funktion längre.