Arkivfoto
Arkivfoto

Det är lätt att bli lurad

I samma stund ljudet från mobilen tillkännager att meddelandet skickas fryser jag till. För visst hade jag någonstans i något social mediaflöde sett att personen blivit kapad på nätet, skriver Annika Sahlin Ottosson.

ANNONS

Vi lever i ett ständigt mediebrus och matas med information, desinformation och mer eller mindre trovärdiga saker. Det är lockande rubriker, filmklipp och texter om högt och lågt som vi ska klicka på. Vi väntas göra snabba bedömningar vad som är sant, reklam eller osant.

Häromkvällen, ganska sent, stod jag och skrev ett viktigt meddelande till en bekant. Plötsligt blippar det till i mobilen och någon jag känner ber mig via Messenger skicka mitt telefonnummer. Det är inte helt otroligt att just den här personen vill ha mitt nummer så jag ritar snabbt ner siffrorna. I samma stund ljudet från mobilen tillkännager att meddelandet skickas fryser jag till. För visst hade jag någonstans i något socialt mediaflöde sett att personen blivit kapad på nätet.

ANNONS

Jag fattar att jag blivit lurad, ringer snabbt 11414 för att göra en polisanmälan, och 45 minuter senare får jag kontakt. Det är ingen fara för mig eftersom jag bara lämnat ut numret och inga begärda koder som det kom uppmaning om under min väntan till polisen. Det är inte lätt att sålla i allt som blixtrar förbi i vår ständigt närvarande digitala värld. Man kan tycka att det bara drabbar människor som är dumma eller obetänksamma. Jag kände mig också otroligt korkad efter att ha skickat mitt nummer till någon som lagt beslag på en bekants konton. Trots att jag inte drabbats mer än att en automatiserad aggressiv röst ringt upp vid fler tillfällen för att anklaga mig för att ha kört på hans bil.

Jag förstå känslan hos de som verkligen råkar illa ut. Det är kränkande att någon klampar in i ens privata sfär, ungefär som ett inbrott. Så som Eva i Stenungsund råkade ut för. Bland annat blev hennes Facebookkonto kapat. Lösenord byttes ut och på sidan lades bilder på bland annat döda hästar ut. Kaparen hade bara en sak att vinna, den ville ha pengar för att släppa kontot tillbaka till dess rätta innehavare. Läs gärna Love Schillers artikel om bedrägerierna som drabbat flera STO-bor i veckan.

Vi skribenter och utgivare i nyhetsmedia kämpar för att du ska läsa just våra texter. Vi fajtas om de unga som ratar papperstidningen och istället följer bloggare, kommunicerar via Snapchat, Tik Tok, Kik och som kanske inte väljer traditionella nyhetskanaler för inhämtande av information. De matas dagligen med flöden i rasande hastighet på sociala medier. Men just sociala mediers betydelse som källa har minskat under coronarapporteringen. Det visar rapporten “Svenska nyhetsvanor 2020 - i normaltider och kristider” som Som-institutet gör för Myndigheten för press, radio och tv. Och glädjande väljer fler unga att läsa nyheter skrivna av journalister. Kanske har pandemin lett till att vi blivit mer källkritiska.

ANNONS